De Buurtaanpak
We gaan jouw buurt aanpakken en groener maken. Dit pakken we in één keer goed aan, zodat we minder vaak voor overlast zorgen. Ook kunnen we zo onze mensen beter inzetten, en jou als inwoner beter op de hoogte houden.
Wat gaan we doen?
We gaan de buurt opknappen. Hierbij pakken we alles in één keer aan. We maken de stoeptegels weer recht, knappen de plantsoenen op, en vervangen bomen die in slechte staat zijn. Ook maken we een aantal speeltuinen mooier en veranderen deze in BOSS locaties. Daarnaast leggen we BOSS-routes aan en zorgen voor plekken waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Waar nodig maken we de afvoerputten schoon, zodat regenwater goed weg kan lopen. We kijken ook of we de buurt beter kunnen voorbereiden op het veranderende klimaat en versterken de natuur in de buurt.
Waarom doen we het zo?
We willen ons geld en onze mensen zo slim mogelijk inzetten. Door het werk in één keer goed aan te pakken, kunnen we verschillende taken combineren of anders uitvoeren. Stel dat de stoeptegels bij jou in de buurt omhoog zijn gekomen door boomwortels. We kijken dan niet alleen naar het weghalen van de wortels en het opnieuw leggen van de tegels, maar ook of de boom meer ruimte kan krijgen.
We willen jou en de andere bewoners zoveel mogelijk laten weten wat we doen en ervoor zorgen dat er zo min mogelijk overlast is in de buurt. Ons doel is om elke 7 à 8 jaar terug te komen in de buurt en dan zoveel mogelijk onderhoud in één keer te doen. Zo hoeven we minder vaak terug te komen, wat voor jou minder overlast betekent.
Ook kunnen we de momenten waarop jij kunt meedenken, de zogenoemde participatiemomenten, beter plannen en samenvoegen. Natuurlijk willen we de buurt ook graag verbeteren en beter voorbereiden op het veranderende klimaat, zodat er in de toekomst minder problemen zijn. Denk hierbij aan wateroverlast of hitte.
Kunnen we alle wensen uitvoeren?
Het budget dat we voor elke buurt hebben, is helaas beperkt. Het is geen grote opknapbeurt waarbij alles vernieuwd wordt, zoals bij een reconstructie. Een reconstructie gebeurt meestal maar eens in de 50 jaar. Met de buurtaanpak komen we vaker langs, ongeveer eens in de 7 à 8 jaar. De verbeteringen zijn dan wel kleiner.
Omdat het budget beperkt is, moeten we keuzes maken over wat we nu wel en niet kunnen doen. We zullen steeds kijken of iets direct moet gebeuren, of dat het ook over 7 jaar kan.
Kan ik zelf ook iets doen?
Ja, graag! We kunnen de buurt alleen klimaatbestendig maken als we samenwerken. Wij zorgen voor meer groen in de openbare ruimte, en jij kunt je tuin of het dak van je schuur groener maken. Ook kun je bijvoorbeeld de regenpijp afkoppelen. Daarnaast kun je soms zelf een stukje openbaar groen inrichten en onderhouden. Kijk op deze pagina voor de mogelijkheden van zelfbeheer.
Als we allemaal meedoen, zorgen we samen voor minder wateroverlast en minder hittestress.