Woningsplitsing

Wil je een bestaande woning splitsen in twee of meer woningen? In de meeste wijken van Veenendaal mag dit niet zomaar. Je moet dan een omgevingsvergunning aanvragen omdat je iets wil dat volgens het omgevingsplan niet mag. Op deze pagina lees je hier je dit kunt doen.

Zo vraag je woningsplitsing aan

Als jij een aanvraag doet om een woning te splitsen onderzoeken we of dit past in de omgeving. Iedereen die in de buurt van de woning woont die jij wil splitsen moet er prettig kunnen wonen en leven. 

Wat zijn de stappen?

De eerste stap is om te kijken of je een vergunning nodig hebt voor de splitsing. Dit doe je door de vergunningscheck te doen op het omgevingsloket. Verder moet je goed kijken wat er in het omgevingsplan staat voor jouw woning. Dit bekijk je ook in het omgevingsloket via ‘regels op de kaart'.

Staat er in het omgevingsplan dat meerdere woningen op jouw perceel zijn toegestaan? Of kun je in het omgevingsplan geen regels vinden over het aantal woningen? Dan hoef je alleen een omgevingsvergunning aan te vragen voor de verbouwing. Mocht je twijfelen, dan kan je altijd via de mail contact opnemen met omgevingsloket@veenendaal.nl.

Wat moet je meesturen bij je aanvraag?

Bij jouw aanvraag stuur je de volgende gegevens mee:

  • Een situatietekening met minimaal twee straten (bijvoorbeeld een kadastraal kaartje), waarop de parkeermogelijkheden met maatvoering zijn aangegeven. Schaal 1:500/1:1000.
  • Beschrijving van de bestaande situatie met plattegrondtekeningen met uitleg van de verschillende ruimtes (zoals: woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer/douche, toilet, berging). Schaal 1:100.
  • Beschrijving van de nieuwe situatie met plattegrondtekeningen met uitleg van de verschillende ruimtes (zoals: woning/studio 1, woning/studio 2 met daarin vermeld woonkamer, keuken(blok), badkamer/douche, toilet). Schaal 1:100.
  • Bouwtekeningen die laten zien dat je je houdt aan de regels die gaan over onder andere ventilatie, brandveiligheid, voldoende buitenruimte en daglicht (zie daarvoor het besluit bouwwerken en leefomgeving op overheid.nl) Schaal 1:100.
  • Een uitleg dat er geen parkeerproblemen ontstaan. We gaan ervan uit dat je kan parkeren op eigen terrein. Dit lukt bij veel woningen niet omdat er te weinig ruimte is. Bekijk de notitie parkeernormen om de ‘parkeerbehoefte' te berekenen.

Let op: Zorg ervoor dat alle tekeningen op schaal zijn getekend en maatvoering hebben. Zo voorkom je dat je aanvraag daardoor vertraging oploopt.

Kosten

Je kan meteen de aanvraag insturen, maar dan kan het zijn dat je aanvraag wordt afgekeurd. Bijvoorbeeld omdat je niet voldoet aan alle eisen. Daarom kan je ook eerst een conceptaanvraag doen. Dan betaal je uiteindelijk minder kosten. Een conceptaanvraag kost € 900.

Verder zijn er twee soorten prijzen. Je betaalt minder als jouw plannen passen in het omgevingsplan. Als jouw plan niet past in het omgevingsplan betaal je meer. De hoogte van de kosten hangen af van de hoogte van de verbouwingskosten. Het is dus belangrijk om dit goed uit te zoeken. Je kan dit het beste doen door contact op te nemen met het omgevingsloket via omgevingsloket@veenendaal.nl of door te bellen naar (0318) 538 538

Wat als wij het plan weigeren of jij het plan intrekt?

Trek je je aanvraag in voordat we een beslissing hebben genomen? Of weigeren we de omgevingsvergunning? Dan kun je een gedeelte van de kosten (leges) die je hebt betaald terugkrijgen.

Wanneer krijg ik reactie op mijn aanvraag?

Meestal krijg je binnen 8 weken een reactie of je een woning mag splitsen. Soms hebben we meer tijd nodig. Dan duurt onze reactie 6 weken langer. Is je aanvraag niet compleet en vragen we om meer informatie? Dan duurt onze reactie ook langer.