Exploitatievergunning aanvragen

Wil je een café, restaurant, of ander soort horecabedrijf beginnen, overnemen, of iets veranderen in je bestaande horecazaak? Dan moet je een exploitatievergunning aanvragen, zelfs als je geen alcohol schenkt. Een exploitatievergunning is een toestemming om een horecabedrijf te 'exploiteren'. Exploiteren is het leiden van een horecabedrijf

Download aanvraag exploitatievergunning (pdf, 200 KB)

Lukt het je niet om het bestand te openen, lezen of beluisteren? Stuur dan een mail naar horeca@veenendaal.nl. Zij helpen je graag verder.

Stuur het volledig ingevulde aanvraagformulier samen met alle documenten naar de gemeente Veenendaal:

  • Team Leefbaarheid en Veiligheid
  • Postbus 1100, 3900 BC Veenendaal

Stuur deze documenten mee met je exploitatievergunningaanvraag:

  • Een kopie van een geldig paspoort of identiteitskaart van jou en alle leidinggevenden die genoemd worden in de vergunning
  • Een kopie van geldige arbeidsovereenkomsten van jou en alle leidinggevenden die genoemd worden in de vergunning
  • Papieren die bewijzen dat je het pand huurt, pacht, koopt, of dat je eigenaar bent
  • Het inschrijvingsbewijs van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel, niet ouder dan twee maanden
  • Een plan over wat je gaat doen, wat je gaat verkopen, hoe je het gaat leiden, wanneer je wilt sluiten en voor wie je bedrijf bedoeld is
  • Tekening op schaal 1:100 van de inrichting, met maten in meters, hoeveel ruimte je hebt, hoe het is ingedeeld, waar dingen zijn en hoe groot het terras is

Lukt het niet om sommige documenten te vinden of snap je niet precies wat we nodig hebben? Neem dan contact op met het Omgevingsloket via (0318) 538 538 of omgevingsloket@veenendaal.nl. Ze helpen je graag verder.

Als je een terras wilt, vraag dan bij het Omgevingsloket een 'terraszonekaart' aan voor het winkelgebied. Op die kaart teken je hoe je het terras wilt neerzetten. Neem dan contact op met omgevingsloket@veenendaal.nl of bel naar (0318) 538 538.

Bij het aanvragen van een drank- en horecavergunning of een exploitatievergunning doen we een BIBOB-toets. Dit is een controle om te kijken of je integer bent.

Integer zijn betekent eerlijk en betrouwbaar zijn, zonder slechte bedoelingen. Als we je integriteit controleren, kijken we of je eerlijk en betrouwbaar bent in de manier waarop je dingen doet, vooral als het gaat om bijvoorbeeld het leiden van een horecabedrijf. Lees alles over de BIBOB-toets via de knop hieronder.

Naar pagina BIBOB-toets
Kosten exploitatievergunning
Soort vergunning Prijzen
exploitatievergunning € 820
exploitatievergunning en terras € 1026
exploitatievergunning in combinatie met drank- en horecavergunning € 1231
exploitatievergunning met drank- en horecavergunning en terras € 1437

Stappenplan voor beginnen in de horeca

Wil je een horecabedrijf beginnen? Dan komt er veel bij kijken. Op het Ondernemersplein staat een handig stappenplan, zodat je niets vergeet.