Drank- en horecavergunning voor horeca en slijterij

Wil je alcohol schenken in een café of restaurant, of begin je een slijterij? Dan heb je toestemming nodig via de drank- en horecavergunning. Download het aanvraagformulier (Model A), vul het in en stuur het met alle nodige documenten naar de gemeente.

Download aanvraag drank en horeca (pdf, 799 KB)

Lukt het je niet om het bestand te openen, lezen of beluisteren? Stuur dan een mail naar horeca@veenendaal.nl. Zij helpen je graag verder.

Stuur het volledig ingevulde aanvraagformulier samen met alle documenten naar de gemeente Veenendaal:

 • Team Leefbaarheid en Veiligheid
 • Postbus 1100, 3900 BC Veenendaal

Stuur deze documenten mee met je aanvraag:

 • Een kopie van een geldig paspoort of identiteitskaart van jou en alle leidinggevenden die genoemd worden in de vergunning
 • Diploma sociale hygiëne van alle leidinggevenden, inclusief jou. Dit diploma laat zien dat je weet hoe je verantwoord met alcohol moet omgaan in de horeca
 • Het inschrijvingsbewijs van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel, niet ouder dan twee maanden
 • Leidinggevendeverklaring van elke leidinggevende (Model A) (pdf, 799 KB)
 • Een kopie van geldige arbeidsovereenkomsten van jou en alle leidinggevenden die genoemd worden in de vergunning
 • Tekening op schaal 1:100 van de inrichting, met maten in meters, hoeveel ruimte je hebt, hoe het is ingedeeld, waar dingen zijn en hoe groot het terras is
 • Gegevens over de ventilatievoorziening (ventilatie in het gebouw)

Lukt het niet om sommige documenten te vinden of snap je niet precies wat we nodig hebben? Neem dan contact op met het Omgevingsloket via (0318) 538 538 of omgevingsloket@veenendaal.nl. Ze helpen je graag verder.

Zodra je de aanvraag hebt ingediend, nemen we contact met je op voor een afspraak. Jij en je team moeten dan naar het gemeentehuis komen en paar documenten laten zien.

Wat je en je team moeten meenemen:

 • Geldig paspoort of identiteitskaart
 • Diploma sociale hygiëne (laat zien dat je verantwoord met alcohol kunt omgaan)

Binnen 8 weken ontvang je een brief waarin staat of je de vergunning krijgt.

Bij het aanvragen van een drank- en horecavergunning of een exploitatievergunning doen we een BIBOB-toets. Dit is een controle om te kijken of je integer bent.

Integer zijn betekent eerlijk en betrouwbaar zijn, zonder slechte bedoelingen. Als we je integriteit controleren, kijken we of je eerlijk en betrouwbaar bent in de manier waarop je dingen doet, vooral als het gaat om bijvoorbeeld het leiden van een horecabedrijf. Lees alles over de BIBOB-toets via de knop hieronder.

Naar pagina BIBOB-toets
Kosten drank- en horecavergunning voor horecaondernemers en slijters
Soort vergunning Prijzen
drank- en horecavergunning € 411
drank- en horecavergunning met exploitatievergunning € 1231
drank- en horecavergunning met exploitatievergunning en terras € 1437

Wil je een horecabedrijf beginnen?

Wil je een café, restaurant, of ander soort horecabedrijf beginnen, overnemen, of iets veranderen in je bestaande horecazaak? Dan moet je toestemming hebben via een exploitatievergunning, zelfs als je geen alcohol schenkt. Een exploitatievergunning is een toestemming om een horecabedrijf te 'exploiteren'. Exploiteren is het leiden van een horecabedrijf.

Naar pagina exploitatievergunning