Digitale veiligheid

In de onlinewereld is het belangrijk om jezelf te beschermen. Digitale criminaliteit komt namelijk steeds vaker voor. Wij willen inwoners en ondernemers helpen zichzelf te beschermen. Zo kunnen we voorkomen dat je slachtoffer wordt. Leer meer over bijvoorbeeld fakesites, randsomeware en ID-fraude. 

Het gezegde luidt: beter voorkomen dan genezen. En dat is ook zo in het geval van cybercriminaliteit. Het is daarom belangrijk dat inwoners de risico’s en gevaren van cybercrime leren herkennen en weten hoe zij zich moeten beschermen tegen de praktijken van digitale criminelen.

Gelukkig kun je zelf maatregelen nemen die de kans verkleinen dat je slachtoffer wordt:

  • Geef nooit jouw inloggegevens. Ook niet als je hiervoor gebeld of gemaild wordt.
  • Stel, twee-stapsverificatie in bij jouw social media-accounts en al je andere accounts. Hierbij wordt een code verstuurd naar bijvoorbeeld je telefoon. Daar moet je aangeven dat jij het bent. Alleen dan kun je inloggen. Dit maakt jouw accounts een stuk veiliger.
  • Klik nooit zomaar op een link.
  • Installeer updates direct wanneer je deze kunt installeren, stel dit niet uit.
  • Gebruik een sterk wachtwoord, zoals een wachtzin. Een sterk wachtwoord bevat minimaal 12 karakters, deze bestaat uit hoofdletters, kleine letters, cijfers, geen volledige woorden en vreemde tekens (zoals: %, *, &, !).
  • Zorg dat je geregeld een back-up maakt van je (waardevolle) bestanden.

Ben je slachtoffer van digitale criminelen? Dit is wat je zelf kunt doen:

  1. Verbreek zo snel mogelijk de internetverbinding
  2. Informeer een IT- specialist en laat uw apparaat onderzoeken
  3. Zorg voor een back-up van jouw apparaat
  4. Neem direct contact op met jouw bank en vraag of je jouw rekening moet blokkeren
  5. Doe aangifte bij de politie. Elke vorm van internetcriminaliteit is strafbaar. Het is dus belangrijk dat je dus aangifte doet. Hierdoor krijgt de politie veel informatie en bewijs binnen. Dit verhoogt de kans dat zij de criminelen kunnen pakken. Je kunt een afspraak maken voor een aangifte via het telefoonnummer: 0900 8844. Daarnaast kun je gemakkelijk zelf online aangifte doen(Verwijst naar een externe website)(Verwijst naar een externe website) bij de politie.