Identiteitsfraude voorkomen

Geef nooit zomaar je identiteitsbewijs af. Ook niet als een organisatie vraagt om een kopie voor bijvoorbeeld een hotelovernachting, een huurcontract of telefoonabonnement. Laat je toch een kopie van je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs maken? Maak dan een veilige kopie en dek je Burgerservicenummer (BSN) af. Of maak een kopie met de KopieID app.

Fraude met identiteitsgegevens

Als iemand anders jouw ID-gegevens gebruikt, is dat identiteitsfraude. Ze kunnen met een kopie van jouw identiteitsbewijs bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Daardoor krijg jij rekeningen voor dingen die je niet hebt gekocht.

Fraude identiteitsbewijs voorkomen

Geef je identiteitsbewijs niet zomaar af, ook niet als een organisatie een kopie wil maken. Check eerst of het echt nodig is. Vaak is het genoeg om je ID-soort en nummer op te schrijven, zoals 'Paspoort, NWLFR3706.'

Veilige kopie identiteitsbewijs

Geef je toch een kopie af? Help dan misbruik van je identiteitsgegevens voorkomen. Maak zo een veilige kopie van je identiteitsbewijs:

  • Maak je Burgerservicenummer onleesbaar, ook onderaan in de cijfers
  • Schrijf op de kopie dat het een kopie is
  • Schrijf op de kopie voor welke organisatie of product de kopie bedoeld is
  • Schrijf op de kopie de datum waarop je de kopie afgeeft

Gebruik de KopieID app

Met de KopieID app kun je een veilige kopie van je legitimatiebewijs maken. Zo deel je alleen wat echt nodig is. Download de app in de Apple App Store, Google Play Store of Windows Phone. De app is van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.