Omgevingsloket

Het Omgevingsloket is de officiële website van de overheid waar regels staan over de woon- en leefomgeving. Daar kun je bekijken of je een vergunning nodig hebt of een melding moet doen. Het is ook de plek waar je een officiële aanvraag voor een omgevingsvergunning of een melding moet indienen. Nadat je de aanvraag of melding hebt opgestuurd, kun je deze terugvinden in Mijn Omgevingsloket. Bekijk op deze pagina wat je allemaal kunt doen in het Omgevingsloket.

Bekijk het Omgevingsloket

Vergunningcheck

Met de vergunningcheck kun je controleren of je voor jouw plan een vergunning nodig hebt of een melding moet doen. Soms zijn er meerdere vergunningen nodig voor verschillende activiteiten, zoals het bouwen van een garage, het aanvragen van een uitrit of het kappen van een boom. Dit komt doordat per activiteit wordt gekeken of je een vergunning moet aanvragen of een melding moet doen.

De vergunningcheck neemt je mee door een vragenlijst met vragen van het rijk, de provincie, de gemeente en het waterschap. Zo zorg je ervoor dat je de juiste vergunning aanvraagt voor jouw activiteiten. De vragen in de lijst gaan over de regels van het rijk, de provincie, de gemeente of het waterschap.

Aanvragen

Voor het digitaal aanvragen van een vergunning of het doen van een melding kun je gebruikmaken van deze ingang. Hiervoor heb je een DigiD of eHerkenning nodig. De gemeente Veenendaal maakt gebruik van dit digitale loket.

Bij de aanvraag vul je een formulier in door de gestelde vragen te beantwoorden. Je hebt ook de mogelijkheid om tekeningen, onderzoeken of foto's te uploaden.

De activiteit die je moet invoeren bij je aanvraag wordt bepaald door de vergunningcheck. In de actielijst van de resultaten van je vergunningscheck vind je een directe link naar de juiste aanvraagpagina. Zo kom je altijd op de juiste plek.

Regels op de kaart

Via regels op de kaart kun je bekijken welke regels gelden op de door jou gekozen locatie. Je hebt de mogelijkheid om te kiezen uit regels van de gemeente, provincie, waterschap en rijk. Wanneer je kiest voor de gemeente, kom je bij de regels van het omgevingsplan terecht. Het omgevingsplan bestond voor 01-01-2024 uit bestemmingsplannen.