Milieumelding bedrijven

Bedrijven die schade kunnen veroorzaken aan het milieu, moeten in het Omgevingsloket kijken of ze een melding moeten doen. Het gaat hier om bijvoorbeeld cafés, restaurants, garages, transportbedrijven, tankstations en winkels. In sommige gevallen heeft een bedrijf een vergunning nodig om een activiteit te mogen uitvoeren die schade kan veroorzaken aan het milieu.

Hoe maak je de melding of krijg je de vergunning?

Omgevingsloket

Ga naar het omgevingsloket om te beginnen met je melding of het krijgen van je vergunning.

Vergunningscheck

Doe de vergunningscheck op het omgevingsloket. Ze weet je precies welke melding of vergunning je nodig hebt.

Aanvragen

Klik bij het resultaat van de vergunningscheck op de directe link naar de juiste aanvraag voor de activiteit die je gaat uitvoeren.

Wat heb je nodig voor een melding?

Welke documenten jij nodig hebt voor de melding hangt af van het soort bedrijf en hoe groot het bedrijf is. Wanneer je de melding maakt kun je zien welke documenten je moet aanleveren. Denk bijvoorbeeld aan een:

  • Een akoestisch rapport (hoeveel geluid er is op een bepaalde plek)
  • Een bodemonderzoeksrapport
  • Een geurrapport
  • Een energierapport
  • Een plattegrond
  • Een bedrijfsplan waarin je de bedrijfsactiviteiten toelicht

Omgevingsvergunning voor grotere milieubelasting

Sommige bedrijven belasten het milieu aanzienlijk. Zij hebben niet genoeg aan een melding en moeten een omgevingsvergunning voor de milieubelastende activiteit aanvragen. Via de Vergunningcheck en Maatregelen op Maat kun je zien wat het bedrijf moet doen en aan welke regels het bedrijf zich moet houden.