Vrijwilligersprijs De Lampion

Vrijwilligers zijn superbelangrijk in onze samenleving. Ze verdienen het om in het zonnetje gezet te worden. Ken jij iemand of een groep mensen die zich vrijwillig inzet voor Veenendaal, hun wijk of buurt? Je kunt deze vrijwilliger(s) opgeven voor vrijwilligersprijs De Lampion.

Hoe wordt de winnaar gekozen?

Een jury, met onder andere wethouder Martijn Beek, wijkmanager Wouter Groot Koerkamp en beleidsmedewerker Angelique Nederlof, beslist welke drie inzendingen genomineerd worden. Aan het einde van het jaar mogen inwoners stemmen op hun favoriet via deze website. De vrijwilliger of groep met de meeste stemmen wint de vrijwilligersprijs De Lampion. De winnaar wordt in januari tijdens de Nieuwjaarsontmoeting bekendgemaakt door burgemeester Gert-Jan Kats.

Wat krijgt de winnaar?

De winnaar krijgt niet alleen een trofee genaamd 'De Lampion', maar ook Twinkeling cadeaubonnen ter waarde van € 500 en een oorkonde. Bovendien komt de naam van de winnaar op de lijst met eerdere winnaars te staan op de grote Lampion in de hal van het gemeentehuis.

  1. De Vrijwilligersprijs 'De Lampion' kan gewonnen worden door één persoon of een groep, of ze nu in Veenendaal wonen of niet. Ze moeten zich op een sociale manier inzetten voor andere mensen in Veenendaal, denk aan leefbaarheid, veiligheid, sociale samenhang, of iets anders.
  2. Deze prijs is een compliment voor het vrijwillige werk dat iemand doet voor de inwoners van Veenendaal.
  3. De vrijwillige activiteiten moeten plaatsvinden in de gemeente Veenendaal, en 'verbinding' is een belangrijke motivatie tijdens deze activiteiten.

Winnaar 2023 Stichting Buitenzorg

Al sinds 1994 zet Stichting Buitenzorg zich in voor mensen met een verstandelijke beperking in en rond Veenendaal. Met de hulp van meer dan 100 vrijwilligers organiseren zij mooie activiteiten voor deze doelgroep. Hun activiteiten brengen mensen met een verstandelijke beperking dichter bij de Veenendaalse samenleving en elkaar. Een aantal van de activiteiten van Buitenzorg zijn: de Internet- en KookKlup, de Dierenparkjes aan het Ruisseveen en in het Dragonderpark, de BuitenTuin, Rondleiding door de Democratie en de Soos.

Winnaar 2022 Team Clean

Team Clean zet zich in om Veenendaal schoon en leefbaar te houden. Dit doen zij met een groep van 60 vrijwilligers die één keer per week de wijken in gaat om zwerfafval op te ruimen. Daarnaast is Team Clean altijd van de partij tijdens de Landelijke Opschoondag en Veenendaal Schoon. Van ontelbare snoeppapiertjes en koekverpakkingen tot blikjes en lachgaspatronen: alles wat op straat zwerft gaat in de afvalzak van deze vrijwilligers om Veenendaal weer een stukje mooier te maken.

Winnaar 2021 Speeltuinvereniging ’t Hoorntje

Even leek het doek gevallen voor speeltuin ’t Hoorntje. Het lukte de speeltuinvereniging lange tijd niet om nieuwe bestuursleden te vinden. Het oude bestuur wilde het stokje graag overdragen. Niet gek, want sommigen deden dit vrijwilligerswerk al 16 jaar. Op het allerlaatste moment stonden er toch Veenendalers op om de bestuurstaken over te nemen. De speeltuin zorgt al 55 jaar voor veel speelplezier. Dankzij het doorzettingsvermogen van het oude bestuur en de helpende hand van de nieuwe bestuursleden, kunnen kinderen blijven genieten van de speeltuin.