Nieuwe brandweerkazerne en woningbouw

Categorie├źn

  • Voorzieningen
  • Zuidoost
  • Woningbouw

We gaan een nieuwe brandweerkazerne bouwen, omdat de huidige niet meer voldoet aan alle eisen. Ook verplaatst de oefenlocatie van de brandweer naar de Transformatorstraat. Deze komt bij het nieuwe gebouw van Wijkservice. Zij zaten achter de brandweerkazerne. Door de verhuizing van Wijkservice is er woningbouw op deze locatie mogelijk. In september 2022 konden inwoners hun stem uitbrengen op het ontwerp van hun voorkeur. 

Impressie van de toekomstige kazerne en woningen

Zie hieronder beelden van hoe de brandweerkazerne en woningen eruit komen te zien.

De voorlopige planning is als volgt

Vierde kwartaal 2023

Ombouw Wijkservice tot tijdelijke kazerne

Vierde kwartaal 2023

Verhuizing brandweer naar tijdelijke kazerne

Eerste kwartaal 2024 - eerste kwartaal 2025

Nieuwbouw kazerne

Eerste kwartaal 2025

Verhuizing brandweer naar nieuwe kazerne

Vanaf 2025

Nieuwbouw woningen Pionierkwartier

90 procent van de inwonersstemmen ging naar de winnende inzending

Inwoners en het brandweerkorps mochten op 13 september 2022 stemmen op het ontwerp dat hun het meest aansprak. Naast deze stem beoordeelde ook een jury van deskundigen de ontwerpen. Zij keken vooral naar bijvoorbeeld duurzaamheid, circulariteit en prijs. De inzending van Bouwbedrijf Kreeft en BPD l Bouwfonds Gebiedsontwikkeling is als winnaar uit de bus gekomen. Zij gaan samen de nieuwe brandweerkazerne en woningen bouwen. Het ontwerp is gemaakt door MIES Architectuur.  

We kunnen aan de slag

Een eerste stap is het aanpassen van het bestemmingsplan. Ook starten we de voorbereidingen voor de sloop en nieuwbouw van de kazerne. Naar verwachting wordt de oude kazerne in 2024 gesloopt. De brandweer gaat dan tijdelijk naar het oude pand van de gemeentewerf aan de Nijverheidslaan. Op deze manier kan de brandweer zijn werk blijven doen. Als de nieuwe brandweerkazerne gereed is, slopen we de oude gemeentewerf. Daarna start de woningbouw in 2025.