Verstopt riool
De gemeente is verantwoordelijk voor de aanleg, onderhoud en beheer van het riool op gemeentegrond. Op jouw eigen terrein ben je zelf verantwoordelijk en moet je het riool op de juiste manier gebruiken.
Een verstopt riool, en nu?
Je riool is verstopt, dat is niet fijn. Als je de verstopping niet eenvoudig kunt oplossen met bijvoorbeeld een ontstopper of zuignap, zoek dan uit waar de verstopping zit. Dat doe je door het opgraven van het erfgrensputje.
Ligt het erfgrensputje in gemeentegrond, bel dan de gemeente (0318) 538 538.
Het erfgrensputje ligt:
- bijna altijd op je eigen terrein, net voor de overgang naar gemeentelijk terrein
- onder de grond op ongeveer 50 tot 80 centimeter diepte
- in sommige gevallen in gemeentelijk terrein, zoals bijvoorbeeld het trottoir
De afvoerleiding van je woning tot en met het erfgrensputje is jouw eigendom (ook als het erfgrensputje in gemeentelijke grond ligt).Vanaf het putje tot aan het hoofdriool is de leiding van de gemeente.
Kan je het putje niet vinden?
De ligging van het putje staat vaak op de bouwtekening van jouw woning. Heb je geen bouwtekening, neem dan contact op met de gemeente (0318) 538 538. Zij hebben in de meeste gevallen een kopie.
Als uit de bouwtekening blijkt dat het putje in gemeentegrond ligt, zoals bijvoorbeeld het trottoir, bel dan de gemeente. Ga nooit zelf in gemeentegrond graven. Dit is niet veilig en kan gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid.
Open het deksel van het erfgrensputje en kijk of er water in staat.
- Staat het putje vol met water, dan zit de verstopping in het gemeentelijk riool. Neem direct contact op met de gemeente via (0318) 538 538. Dat kan ook buiten kantooruren.
- Staat het erfgrensputje leeg, dan zit de verstopping in jouw deel van de riolering. Je verhelpt zelf de verstopping (of een ontstoppingsbedrijf doet dat). De kosten zijn voor jouw eigen rekening.
Let op! Als de verstopping in het gemeentelijk riool zit, wil dat niet zeggen dat de verstopping in dat deel veroorzaakt is. Dit zal, vanwege de aansprakelijkheid, door de gemeente verder onderzocht worden.
De gemeente is aansprakelijk wanneer:
- het gemeentelijk riool kapot is door bijvoorbeeld wortels die door het riool groeien, verzakkingen of scheuren
- jij, door de onder punt 1 genoemde oorzaken, schade heeft aan jouw eigendom(men)
De gemeente verhelpt op haar kosten de verstopping. Als je de gemeente aansprakelijk stelt voor schade aan jouw eigendo(men), dan kun je misschien een schadevergoeding krijgen.
De bewoner is aansprakelijk wanneer:
- het gemeentelijke riool niet kapot is, maar de verstopping in het gemeentelijk riool is ontstaan door foutief gebruik van het riool, zoals bijvoorbeeld doekjes die jij doorgespoeld hebt
De gemeente verhelpt de verstopping en verhaalt de kosten op jou.
Welke kosten krijg je vergoed van de gemeente?
Wanneer je een bedrijf inschakelt om onderzoek te doen naar de verstopping en deze constateert:
- na opgraving van het erfgrenspuntje en
- eventueel cameraonderzoek
dat de verstopping
- in het gemeentelijke riool zit en
- niet door jou veroorzaakt is,
dan vergoedt de gemeente uit coulance de onderzoekskosten.
Welke kosten krijg je niet vergoed van de gemeente?
Wanneer jezelf een bedrijf inschakelt en deze de verstopping laat verhelpen, betaal je de kosten altijd zelf. Achteraf kun je niets verhalen op de gemeente omdat:
- als je de afvoer laat doorspuiten, is het niet meer te bewijzen waar de verstopping zat en hoe deze is veroorzaakt
- als je de afvoer laat reinigen met een roterende ontstoppingsveer, is het niet meer te bewijzen waar de verstopping zat. Een verstopping kan namelijk vooruitgeduwd worden
Als het ontstoppingsbedrijf constateert dat de verstopping in het gemeentelijk riool zit, moet deze de werkzaamheden direct stoppen en de gemeente bellen (0318) 538 538. De gemeente verhelpt de verstopping dan zo snel mogelijk.
Let op voor malafide rioolontstoppingsbedrijven!
Deze zijn zeer actief en staan vaak bovenin de digitale zoekmachines. Dit soort bedrijven brengen veel geld in rekening per meter ontstoppingsveer. Ze zeggen dan dat ze 20 tot 30 meter veer gebruikt hebben; de verstopping dan zeker in het gemeentelijk riool zit; de gemeente de factuur dan wel vergoedt. Trap hier niet in. De gemeente vergoedt deze kosten niet!