Melding straatverlichting

Als de straatverlichting in jouw straat het niet doet, meld dit dan direct via het Liteweb, en vul daar het online formulier in.

Meld kapotte straatverlichting

Wie lost de storingen op?

De gemeente heeft een contract met Van Gelder Verkeerstechniek voor het beheer en onderhoud van de lantaarnpalen. Zij lossen de storing zo snel mogelijk op. De afspraak is binnen vijf werkdagen. Bovengronds kan Van Gelder Verkeerstechniek dit zelf maar voor ondergrondse storingen schakelt Van Gelder Verkeerstechniek Stedin of Liander in. Stedin is eigenaar van de ondergrondse kabels en leidingen, behalve in Veenendaal-oost, daar is Liander de eigenaar. 

Soms beschadigen kabels per ongeluk bij graafwerkzaamheden. Zo’n beschadiging wordt vaak pas later ontdekt als het vochtiger weer is en er kortsluiting ontstaat. Schade die in de zomer is veroorzaakt, levert vaak in het najaar pas de storing op.

Soms lukt het niet om de storing binnen vijf werkdagen op te lossen. Dan is bijvoorbeeld de oorzaak van de storing onduidelijk of het materiaal voor reparatie is niet op voorraad.

Storingen aan de elektriciteitskabel of het schakelrelais worden verholpen door Stedin. Ook Stedin probeert de storing binnen vijf werkdagen te verhelpen. Soms is een speciale meetwagen nodig om het elektriciteitsnet door te meten. Deze speciale meetwagen moet worden ingepland en daardoor kan het ook langer duren voordat de storing is opgelost.

Soms lijkt het of een storing is opgelost, maar valt de verlichting ’s avonds of een paar dagen later opnieuw uit. Als eerste oplossing bij een storing wordt de zekering vervangen en dan doet de verlichting het weer.

Bij een tweede melding wordt er een iets zwaardere zekering geplaatst en inderdaad: de verlichting doet het weer. Bij de derde keer wordt er een meetwagen ingepland. Jij kunt helpen om deze storingen sneller te vinden door elke keer dat de verlichting het niet doet, dit te melden.

Lampen branden soms overdag om storingen te vinden. Ook wordt de verlichting regelmatig aangezet als er graafwerkzaamheden in de buurt zijn. Als een kabel kapot gaat, merken ze dat direct en kunnen ze hem gelijk repareren.