Houtstook in Veenendaal

Wanneer je in huis je houtkachel, pelletkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving opleveren. Ook wanneer je de rook niet meer ziet.

Houtrook: je ziet het niet maar het is er wel

Hout stoken veroorzaakt schadelijke stoffen zoals fijnstof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. Kinderen, ouderen en mensen met problemen aan hun luchtwegen kunnen er extra last van hebben. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop je stookt.

Stook daarom liever zo min mogelijk. Je kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen verminderen met de manier waarop je hout stookt. Gebruik bijvoorbeeld hout met een vochtpercentage tussen 15-20% voor een optimale verbranding. Hoe optimaler het hout verbrandt, hoe minder uitstoot van schadelijke stoffen.

Wat te doen bij overlast

Last van rook uit de buurt? Een gesprek met buren helpt vaak al. Er zijn ook simpele maatregelen om de overlast terug te brengen. Als een gesprek onvoldoende oplevert, kun je een melding doen. Hierbij hanteert de gemeente dan het volgende stappenplan:

 • Informatie geven (folders, informatie op de website)
 • Onderzoeken (technische eisen bouwbesluit)
 • Technische maatregelen (plaatsen filters, vervangen kachels)
 • Juridische maatregelen (onderzoek om hinder conform art. 5:37 Burgerlijk Wetboek vast te stellen)
 • Regels aanpassen (instellen stookseizoen/stookverbod)

Goed stoken en slimme stooktips

Vooral mensen met gevoelige luchtwegen kunnen veel last hebben van rook en (onzichtbare) verbrandingsgassen. Met een paar slimme stooktips kun je overlast vaak eenvoudig voorkomen. 

 1. Stook alleen droog hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof
 2. Gebruik geen geverfd/geïmpregneerd hout of spaanplaat. Bij verbranding hiervan komen namelijk giftige stoffen vrij
 3. Stook geen papier of karton. Het geeft veel rook en vliegas en is daarom zelfs verboden als brandstof
 4. Heb je een allesbrander? Neem dit woord dan niet letterlijk: je mag er niet alles in verbranden (geen plastic, afval, geverfd hout, enzovoorts). Gebruik ook hiervoor enkel onbewerkt, droog en schoon hout
 5. Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open, net als de klep in de schoorsteen. Dat zorgt voor betere verbranding en dus minder schadelijke stoffen
 6. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open (of zet een raampje open). Het vuur kan dan zuurstof aantrekken en de rook kan via de schoorsteen afgevoerd worden
 7. Controleer of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en je ziet bijna geen rook uit de schoorsteen komen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is: zorg dan voor voldoende luchtaanvoer
 8. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen
 9. Stook niet iedere dag en zeker niet langer dan 4 uur op één dag. Zo blijf je vrienden met de buurt

Online cursus over verantwoord houtstoken

Wil je toch stoken, maar weet je niet precies hoe? Bij De Groene Stoker leer je verantwoord te stoken en krijg je meer kennis over de onderwerpen hout, vuur en kachels. Via www.verantwoordstoken.nl/degroenestoker kan je online een gratis stookcursus volgen.