Allereerste Soep van de Stoep-tuin

Onlangs kreeg buurtbewoonster Gerrie de Graaf van de gemeente Veenendaal een mooie moestuinbak op de kruising van de Pollux en Castor. Hierbij werden ook wat tegels weggehaald om de buurt groener te maken en de sociale contacten te verbeteren.

Gerrie woont nog niet zo lang aan de Pollux. Ze kwam met het idee voor de moestuinbak. Ze vroeg de wijkmanager om hulp voor haar initiatief 'Soep van de Stoep'. Als nieuwe inwoner van Veenendaal sloot ze zich aan bij Team Clean, A Rocha Heuvelrug en IVN. En ze bedacht het idee om samen soep te maken van zelfgekweekte groenten. Zo wil ze het contact tussen buren verbeteren én de buurt groener en duurzamer maken.

Kleine moestuin

De kleine moestuin is bedoeld om groente te verbouwen voor een buurtmaaltijd. Samen op de stoep soep eten is een makkelijke manier om in contact te komen met je buren. “Ik hoop dat we twee keer per jaar samen kunnen eten, maar het belangrijkste is dat je in ieder geval praat met elkaar”, legt Gerrie uit. En als je elkaar dan eenmaal kent, is het makkelijker om vaker een praatje te maken. Soms ontdek je misschien zelfs een gedeelde hobby of kun je samen een probleem in de buurt aanpakken.

Helpen en meedoen

Buren die mee willen doen, kunnen helpen bij het onderhouden van de moestuin. Of bijvoorbeeld thuis plantjes kweken die later in de moestuin geplant worden. Maar dat hoeft niet! Het belangrijkste is dat de buren een paar keer per jaar op de stoep samenkomen om te genieten van de zelf verbouwde groenten. Gerrie ziet het al helemaal voor zich: “Gezellig, met gekleurde kleedjes, een picknicktafel, muziek… én natuurlijk lekkere soep.”

Leerzaam voor iedereen

Gerrie hoopt stiekem ook dat de moestuinbak ook heel leerzaam wordt. Het is eigenlijk heel simpel om in een paar bloempotten je eigen groenten of kruiden te kweken. Elk balkon, voor- of achtertuin kan gebruikt worden als een kleine moestuin of kruidentuin. Ook voor vogels en insecten kan je tuin een fijne plek worden. Het is misschien maar een kleine bijdrage, maar elke zelf gekweekte sperzieboon is beter dan eentje die met het vliegtuig uit een ander land komt.

Voor kinderen is het ook leuk om te zien hoe een klein zaadje groeit tot een plant. Na een paar maanden kun je al tomaten of andere groenten oogsten en daarvan snoepen.

Ook een initiatief starten?

Lijkt het je wat om net als Gerrie ook een minimoestuin in je buurt te starten? Of heb je een heel ander idee om het contact met je buren te versterken of jouw wijk te vergroenen?

Bespreek je idee dan met je wijkmanager! Kijk op www.veenendaal.nl/jouwwijk in welke wijk je woont en welke wijkmanager je hebt. Je wijkmanager denkt graag met je mee.

Succesvol:

Wil je elke twee weken automatisch het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.