Financiering van je idee

Wist je dat veel bewonersinitiatieven succesvol geld hebben opgehaald via fondsenwerving, sponsoring, crowdfunding en/of het wijkbudget? We helpen je graag met tips voor het financieren van jouw bewonersinitiatief!

In Nederland zijn er veel landelijke, regionale en/of lokale goede doelen-fondsen. Deze fondsen geven geld of andere hulp. Naast geld draagt ondersteuning van een fonds ook bij aan de goede naam van je project. En dat vergroot de kans op samenwerking met andere bewoners en organisaties. Fondsen werven kan best veel tijd in beslag nemen. Verzamel mensen om je heen die je helpen. 

Via internet zijn nog veel meer fondsen te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op www.fondseninnederland.nl/fondsen.

Bij sponsoring organiseer je een actie met als doel geld op te halen voor je initiatief. Denk aan een actie zoals een verloting waarbij je lootjes verkoopt, een sponsorloop, verkopen van producten huis-aan-huis of het organiseren van een braderie of rommelmarkt. Er zijn veel meer acties te verzinnen. Benader bedrijven voor je actie en vraag om ondersteuning in de vorm van geld of prijzen. De sponsoringsactie zorgt ook voor bekendheid en betrokkenheid van buurtbewoners en bedrijven bij jouw bewonersinitiatief.

Bij crowdfunding financieren meerdere mensen, vaak particulieren en buurtbewoners, jouw initiatief via een online platform. Je plaatst je initiatief en het benodigde bedrag op een crowdfunding website. Dan start je een campagne om de crowdfundingsactie bekend te maken, bijvoorbeeld door het inzetten van social media of het verspreiden van flyers. In de actie vraag je mensen om te doneren. Als het gevraagde bedrag gehaald is, wordt het uitgekeerd en kan je verder met het uitwerken van het initiatief. 

Op crowdfundingsplatforms vind je handige tips en stappenplannen om een succesvolle crowdfunding op te zetten. Let ook op de voorwaarden: soms vraagt het crowdfundingsplatform een percentage van de totale opbrengst. Kijk op crowdfundingsplatforms, bijvoorbeeld alles geven of voor je buurt