Financiering van je idee

Heb je een goed idee om je wijk/buurt te verbeteren of wil je iets doen om anderen in Veenendaal te helpen? En heb je daar budget (geld) voor nodig? Dat kan je op veel manieren krijgen. Wist je dat veel bewonersinitiatieven succesvol geld hebben opgehaald via bijvoorbeeld fondsenwerving, sponsoring, crowdfunding en/of het wijkbudget? We helpen je graag met tips voor het financieren van jouw idee.

In Nederland zijn er veel landelijke, regionale en/of lokale goede doelen-fondsen. Deze fondsen geven geld of andere hulp. Naast geld draagt ondersteuning van een fonds ook bij aan de goede naam van je project. En dat vergroot de kans op samenwerking met andere bewoners en organisaties. Fondsen werven kan best veel tijd in beslag nemen. Verzamel mensen om je heen die je helpen. 

Via internet zijn nog veel meer fondsen te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op www.fondseninnederland.nl/fondsen.

Bij sponsoring organiseer je een actie met als doel geld op te halen voor je initiatief. Denk aan een actie zoals een verloting waarbij je lootjes verkoopt, een sponsorloop, verkopen van producten huis-aan-huis of het organiseren van een braderie of rommelmarkt. Er zijn veel meer acties te verzinnen. Benader bedrijven voor je actie en vraag om ondersteuning in de vorm van geld of prijzen. De sponsoringsactie zorgt ook voor bekendheid en betrokkenheid van buurtbewoners en bedrijven bij jouw bewonersinitiatief.

Bij crowdfunding financieren meerdere mensen, vaak particulieren en buurtbewoners, jouw initiatief via een online platform. Je plaatst je initiatief en het benodigde bedrag op een crowdfunding website. Dan start je een campagne om de crowdfundingsactie bekend te maken, bijvoorbeeld door het inzetten van social media of het verspreiden van flyers. In de actie vraag je mensen om te doneren. Als het gevraagde bedrag gehaald is, wordt het uitgekeerd en kan je verder met het uitwerken van het initiatief. 

Op crowdfundingsplatforms vind je handige tips en stappenplannen om een succesvolle crowdfunding op te zetten. Let ook op de voorwaarden: soms vraagt het crowdfundingsplatform een percentage van de totale opbrengst. Kijk op crowdfundingsplatforms, bijvoorbeeld alles geven of voor je buurt

Nog steeds budget nodig?

De wijkmanagers hebben voor verschillende activiteiten een vergoeding beschikbaar. Samen bekijken we hoe we jouw plan het beste kunnen ondersteunen: bijvoorbeeld met geld uit het wijkbudget, met subsidie voor een maatschappelijk initiatief óf we brengen je in contact met andere manieren om je plan te realiseren.

Budget aanvragen

Als je budget aanvraagt, dan komt je aanvraag bij de wijkmanagers terecht. Zij beoordelen of je in aanmerking zou kunnen komen voor subsidie vanuit het Fonds Maatschappelijke Initiatieven of een wijkbudget. Lees hier wat voor budgetten er zijn.

Hoeveel geld kan je krijgen?

We kunnen verschillende activiteiten steunen met budget. Denk bijvoorbeeld aan een straatfeest of een buurt barbecue. Natuurlijk is elke situatie anders. Daarom kijken we altijd naar jouw specifieke vraag en het aantal deelnemende mensen. Maar we hebben we een aantal standaard bedragen voor het wijkbudget.

Soort aanvraag Budget
Straatfeest € 100
Buurt barbecue € 100

Bijzondere budgetten

We hebben ook nog budget voor burendag en buitenspeeldag. Hier gebruiken we andere bedragen voor.

Burendag (21 september 2024)

  • Klein (1 straat): € 100,00 
  • Middel of groot (2 straten of meer): € 250
  • Wordt er een maatschappelijke actie bij gedaan, zoals zwerfvuilprikken? Dan is het totale budget € 500

Buitenspeeldag

  • Budget voor een buitenspeeldag regelen we altijd in overleg. Het ligt namelijk aan het aantal deelnemers.
Budget voor idee aanvragen