Asbest afvoeren door inwoners

Asbest uit je eigen huis mag je niet zomaar afvoeren. Je moet een melding doen van de asbest bij de gemeente. Binnen 5 dagen krijg je bericht. Daarna kun je het asbest bij het afvalbrengstation inleveren, maar alleen als je het volgens de regels hebt ingepakt. Neem het bericht van de gemeente mee.

Online melding asbest afvoeren
  • Asbest afvoeren kost een afval-punt. Let op: je mag per adres maar 1 keer 35 m2 asbest afvoeren.
  • Heb je vragen over het afvoeren van asbest? Neem dan contact op met het Omgevingsloket van de gemeente via (0318) 538 707 of via omgevingsloket@veenendaal.nl.

  • Het dak is kleiner dan 35 vierkante meter
  • De golfplaten liggen op een woonhuis of schuurtje. Het gebouw heeft dus geen bedrijfsfunctie zoals bijvoorbeeld een stal of bedrijfsloods
  • De platen zijn heel en niet verweerd. Bij het verwijderen van kapotte of verweerde golfplaten kunnen makkelijk asbestvezels vrijkomen. Zit er mos op het dak? Dat kan betekenen dat het dak verweerd is. Twijfel je, laat dan een asbestinventarisatie doen door een gespecialiseerd bedrijf. Bij zo’n onderzoek wordt bekeken of de vezels nog goed vastzitten in het materiaal. Je mag zelf geen asbesthoudende platen verwijderen als de vezels los zitten
  • Je mag een asbestplaat alleen in zijn geheel verwijderen. Dit kan als de golfplaten zijn geschroefd. Ze zijn dan te verwijderen zonder ze te beschadigen. Platen die gespijkerd of gelijmd zijn, mag je niet zelf verwijderen, omdat ze dan kunnen beschadigen.
  • Je schakelt geen betaalde hulp in. Buren of vrienden mogen wel onbetaald meehelpen
  • Het is niet de bedoeling dat je van een groot dak eerst 35 m2 zelf verwijdert en de rest door een gecertificeerd bedrijf laat doen
  • Je mag asbestplaten niet breken of zagen, omdat de asbestvezels dan vrijkomen. Deze 'vezelemissie' veroorzaakt dan weer contact met asbest

Als je niet aan al deze voorwaarden kunt voldoen

Dan moet je een officieel asbestverwijderingsbedrijf inschakelen. Op de website van Stichting Ascert vind je een officieel asbestinventarisatiebedrijf bij jou in de buurt.

Denk aan jouw eigen veiligheid als je asbestplaten verwijdert

Denk niet alleen aan het asbestgevaar. Houd er ook rekening mee dat je op hoogte werkt of misschien op een oud dak staat dat kan instorten. Milieu Centraal heeft twee voorlichtingsfilmpjes gemaakt:

5 dagen na je melding, krijg je van de gemeente een e-mailbericht waarin staat of je het asbest mag brengen bij ACV. 

Je kunt met de toestemming het asbestafval inleveren bij het afvalbrengstation aan de Wageningselaan 58. Maak hiervoor eerst een afspraak bij het afvalbrengstation. Neem je legitimatiebewijs, afvalpas en de bevestiging van de gemeente mee (uitgeprint of op je telefoon).

Het asbestmateriaal moet je dubbel verpakken in stevig doorzichtig folie van minimaal 0,2 milimeter en zonder luchtgaten. Plak alle naden en kieren zorgvuldig af met plakband. Let op: je mag de pakketten niet te zwaar maken. Ze moeten door één persoon te dragen zijn.