Registreren inkoop en verkoop tweedehands goederen

Koop en verkoop je tweedehands spullen? Dan moet je alles vastleggen in het Digitaal Opkopers Register (DOR). Dit doe je via het Digitaal Opkopers Loket (DOL). Je moet je eerst aanmelden als handelaar in het opkopersregister voordat je tweedehands spullen mag kopen of verkopen.

Hoe werkt het Digitaal Opkoper Loket?

Via het Digitaal Opkoper Loket maak je een account aan. Iedere keer dat je iets koopt of verkoopt, moet je dit in het systeem zetten.

  • In het opkopersregister houd je onder andere merk, type en serienummer bij
  • Je houdt in het register ook bij welke producten je aan wie hebt verkocht
  • Alles wat je koopt en registreert, moet je 7 dagen bewaren voordat je het mag verkopen

De politie krijgt automatisch bericht wanneer je een product invoert dat als gestolen geregistreerd staat in de database van gestolen spullen.

Registreren in het DOL

Een opkopersregister is een lijst waar handelaren in staan die tweedehands spullen kopen en verkopen. Als handelaar of opkoper van tweedehands spullen moet je jezelf bij ons melden. In het opkopersregister meld je inkoop en verkoop van spullen. Door deze meldingen voor opkopers ben je minder snel schuldig aan heling.

Door dit register wordt de kans kleiner dat je gestolen goederen opkoopt. Bovendien krijgt de politie informatie over handel in gestolen producten. Politie vindt criminelen dan eerder.

Voor wie is het opkopersregister bedoeld?

Opkopers en handelaren in gebruikte spullen moeten zich registeren in het landelijke systeem. Voorbeelden van producten die gemeld moeten worden:

  • Platina, goud, zilver, edelstenen
  • Klokken, kunstvoorwerpen
  • Motoren, (brom)fietsen
  • Elektronica zoals foto-, film, radio- en videoapparatuur, laptops, tablets en mobiele telefoons

Handhaving door politie en gemeente

Registreren in het opkopersregister is verplicht. Politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) controleren of je geregistreerd staat. Is dat niet zo, dan krijg je een boete.