Rijbewijs aanvragen en ophalen

Als je slaagt voor het rijexamen of als je huidige rijbewijs verloopt, vraag je een nieuw rijbewijs aan. Dit regel je bij de gemeente waar je woont. Alleen jijzelf kunt een rijbewijs aanvragen of vernieuwen.

Alarm:

Technische storing bij RDW

Door een technische storing is het op dit moment niet altijd mogelijk voor ons om de RDW te bereiken voor bijvoorbeeld het registreren van rijbewijsaanvragen. Zodra er een oplossing bekend is, laten wij het weten.

Eerste rijbewijs aanvragen

Je eerste rijbewijs kun je alleen aanvragen aan de balie in het gemeentehuis. Hiervoor moet je een afspraak maken. Na vijf werkdagen kun je je rijbewijs ophalen.

Maak afspraak rijbewijs

Rijbewijs (online) verlengen of categorie toevoegen 

Je kunt je rijbewijs vernieuwen of een nieuwe categorie toevoegen op twee manieren: online of door een afspraak te maken aan de balie in het gemeentehuis.

Voor meer informatie over online vernieuwen, kun je kijken op de website www.rdw.nl.

 • Ga naar een RDW-erkende fotograaf of een goedgekeurde fotocabine. Kijk op www.rdw.nl/particulier/locatiewijzer voor erkende fotografen in jouw buurt. Neem je huidige rijbewijs mee, want de fotograaf heeft het rijbewijsnummer nodig om je pasfoto en handtekening veilig naar de RDW te sturen.
 • Laat een digitale pasfoto maken en zet je handtekening. Deze komen op je rijbewijs. De fotograaf of fotocabine stuurt veilig en digitaal je pasfoto en handtekening naar de RDW.
 • De RDW controleert of je foto geschikt is. Binnen een paar minuten ontvang je een e-mail waarin staat of je je rijbewijs online kunt verlengen.
 • Vraag je rijbewijs aan op de RDW-website, via www.rdw.nl. Betaal de aanvraag online via iDEAL.
 • Twee werkdagen na de aanvraag krijg je een e-mail van de RDW dat je nieuwe rijbewijs klaar is.
 • Haal je rijbewijs zelf op aan de balie in het gemeentehuis, van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur, op donderdag tot 20.00 uur. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Vergeet niet je huidige rijbewijs mee te nemen, want dat moet je inleveren.

 • Je hebt een Nederlands rijbewijs
 • Je staat ingeschreven in de gemeente Veenendaal
 • Je gaat je rijbewijs verlengen of wil een catagorie toevoegen. Je eerste rijbewijs kun je niet online aanvragen. Als je je rijbewijs kwijt bent, moet je ook naar het gemeentehuis gaan om een nieuwe aan te vragen.
 • Zorg ervoor dat je de (eenmalige) ID-check hebt toegevoegd aan je DigD-app. Op de website van DigiD, www.digid.nl/inlogmethodes, kun je meer informatie vinden over hoe je dit doet.
 • Als je een medische keuring krijgt, kun je pas online je rijbewijs verlengen nadat het CBR je goedkeuring heeft gegeven. Anders zullen niet alle categorieën op je nieuwe rijbewijs staan. Op de website van het CBR, www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/gezondheidsverklaring.htm, vind je meer informatie hierover.

Houd er rekening mee dat de kosten voor het maken van de pasfoto door de fotograaf niet zijn inbegrepen in de prijs van het rijbewijs.

Rijbewijs via afspraak

Als je jouw rijbewijs niet online wil verlengen, kun je dit laten doen aan de balie in het gemeentehuis. Je moet hiervoor wel een afspraak maken. Na vijf werkdagen ligt het rijbewijs voor je klaar.

Maak afspraak rijbewijs

Afspraak annuleren

Lukt het jou niet om aanwezig te zijn bij de geplande afspraak? Dan moet je de afspraak annuleren. Als je de afspraak telefonisch hebt gemaakt, kun je deze ook alleen telefonisch annuleren. Heb je de afspraak via de website gemaakt? Dan heb je een bevestigingsmail ontvangen waarin je de afspraak kunt annuleren.

Kosten rijbewijs aanvragen of vernieuwen

Soort aanvraag Kosten
Rijbewijs € 51,10
Gezondheidsverklaring (via gemeente) € 44,50
Spoedaanvraag € 90,70

Meenemen bij aanvraag rijbewijs

 • Eén pasfoto die voldoet aan de eisen van de rijksoverheid. De pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn. Je kunt de pasfoto laten maken in fotostudio’s en fotowinkels. Maak zelf een afspraak. Let op: foto's uit een pasfotoautomaat voldoen niet altijd aan alle eisen. Je hebt geen pasfoto nodig als je online verlengt via een RDW-erkende fotograaf.
 • Je oude rijbewijs als je jouw rijbewijs wil vernieuwen of als er een categorie bijkomt.
 • Een geldig paspoort of ID-kaart als je nog geen rijbewijs hebt of als je rijbewijs is gestolen of kwijt is.
 • Je pinpas (voor de betaling).

Ben je 17 jaar? Dan heb je voor rijbewijs B ook een begeleiderspas nodig.

Rijbewijs ophalen

Jij moet altijd persoonlijk naar de balie komen om je rijbewijs op te halen. Je kunt hiervoor elke werkdag tussen 08.30 en 17.00 uur langskomen, en op donderdag zelfs tot 20.00 uur.

Vergeet niet de volgende documenten mee te nemen:

 • Jouw afhaalbewijs
 • Een legitimatiebewijs, zoals je oude rijbewijs, paspoort, of ID-kaart

Inloggen op overheidswebsites via je rijbewijs

Vanaf 1 juli kun je ervoor kiezen om je rijbewijs te gebruiken om online in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht. Binnen 5 dagen nadat je jouw rijbewijs hebt afgehaald krijg je een brief van DigiD met daarin een pincode. Met deze code kun je de inlogfunctie van je rijbewijs activeren. Als je vragen hebt over deze functie, kun je contact opnemen met DigiD via https://www.digid.nl/contact/.

Bijzondere aanvragen rijbewijs

Er zijn een paar bijzondere soorten aanvragen van je rijbewijs. Bijvoorbeeld een buitenlands rijbewijs omwisselen naar een Nederlands rijbewijs. Of een spoedaanvraag om je rijbewijs na 1 werkdag te krijgen.

Heb jij een buitenlands rijbewijs en woon je in Nederland? Dan kun je in veel gevallen je rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Controleer eerst op de website van het RDW of je in aanmerking komt voor de omwisseling. Als dat het geval is, kun je een afspraak maken via de onderstaande knop.

Afspraak buitenlands rijbewijs maken

Wil jij je rijbewijs zo snel mogelijk ontvangen? Doe dan een spoedaanvraag. Als je vóór 13.00 uur een spoedaanvraag doet, kun je je rijbewijs meestal de volgende werkdag na 11.00 uur ophalen. Als er een uitzondering is, dan hoor je dit aan de balie. Voor een spoedaanvraag betaal je meer dan voor een gewone aanvraag.

Om een spoedaanvraag te doen, bel je naar (0318) 538 538.

Soms heb je een gezondheidsverklaring nodig. Hierin beantwoord je vragen over je gezondheid. Voordat je een (nieuw) rijbewijs kunt aanvragen, moet je de vragenlijst invullen in de volgende gevallen:

 • Je gaat rijexamen doen
 • Je vraagt een rijbewijs aan voor een vrachtwagen of bus (categorie C of D)
 • Je huidige rijbewijs verloopt op of na je 75e verjaardag
 • Je hebt een medische beperking

Je kunt de vragenlijst invullen via het CBR. Het CBR beoordeelt met de ingevulde gezondheidsverklaring of je gezond genoeg bent om te rijden. Als je een brief van het CBR krijgt, kun je jouw nieuwe rijbewijs aanvragen.

Je kunt een gezondheidsverklaring ook kopen aan de balie van het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak in het gemeentehuis. Let op: als je de gezondheidsverklaring digitaal aanvraagt via het CBR gaat het sneller.

Maak afspraak gezondheidsverklaring

Ben je je rijbewijs verloren of denk je dat het gestolen is? Vraag dan meteen een nieuw rijbewijs aan. Bij de aanvraag wordt je oude rijbewijs ongeldig gemaakt, en je hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Als iemand een gevonden rijbewijs naar het gemeentehuis brengt, wordt het volgens de wet verplicht naar de RDW gestuurd.