Bewaarplicht gevonden voorwerpen

Wanneer een gevonden voorwerp bij ons binnenkomt, dan wordt deze direct gefotografeerd en met een omschrijving op de website van iLost geplaatst. Er worden geen foto’s gemaakt van voorwerpen waar persoonsgegevens op staan. Op onze website is een scherm van iLost geïntegreerd zodat je kunt zien wat er in Veenendaal is binnengebracht.  

Paspoort, identiteitskaart of rijbewijs

Als iemand een paspoort of identiteitskaart vindt en het naar het gemeentehuis brengt, wordt dit document volgens de wet vernietigd. Rijbewijzen van inwoners van Veenendaal worden door ons teruggestuurd naar de eigenaar. Rijbewijzen van inwoners van andere gemeenten worden naar de RDW gestuurd. Zij bepalen of je het rijbewijs terugkrijgt. In dat geval kun je contact opnemen met de RDW via telefoonnummer 088 008 74 47. Als je paspoort, ID of rijbewijs verloren of gestolen is, meld dit dan direct bij de gemeente waar je woont. Je hoeft geen aangifte te doen bij de politie. 

Bewaartermijnen

Alle voorwerpen worden bewaard gedurende de daarvoor vastgestelde bewaartermijnen. Na deze termijnen worden de voorwerpen afgevoerd en vernietigd, met uitzondering van:

  • Gevonden geld wordt na de vastgestelde bewaartermijn, als het niet wordt opgeëist, door de gemeente geschonken aan door de gemeente gekozen goede doelen.
  • Gevonden sieraden worden na de bewaartermijn, als ze niet worden opgeëist, getaxeerd en opgekocht door een door de gemeente aangewezen juwelier. De opbrengst wordt vervolgens aan door de gemeente gekozen goede doelen geschonken.
  • Bij gevonden elektronica, zoals mobiele telefoons, worden na de bewaartermijn alle gegevens verwijderd, simkaarten vernietigd en de apparatuur teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Na deze procedure wordt de apparatuur gerecycled of geschonken aan door de gemeente gekozen goede doelen. Elektronica waarbij dit niet mogelijk is, wordt vernietigd.