Aangifte geboorte

Je hebt net een kindje gekregen, gefeliciteerd! Geef de geboorte door in de gemeente waar je baby is geboren. Meestal kun je in Veenendaal jouw kind digitaal aangeven. Geboorteaangifte doe je binnen 3 dagen na de bevalling. De geboortedag zelf telt niet mee. De vader of moeder mag aangifte doen.

Doe geboorteaangifte online

  • Kopie van een geldig paspoort of identiteitskaart van de moeder
  • Verklaring van de verloskundige of arts die bij de geboorte aanwezig was

En deze documenten neem je ook mee als je die hebt:

  • Afschrift van de akte van erkenning ongeboren kind
  • Bij duomoeders: verklaring afgegeven door de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting

Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap en heb je het kind niet erkend voor de geboorte? Of wil je de naamskeuze kiezen? Dan moet je een afspraak maken voor de aangifte en deze in het gemeentehuis doen.

Afspraak annuleren

Lukt het je niet om naar de de ingeplande afspraak te komen? Dan moet je de afspraak annuleren. Heb je de afspraak telefonisch gemaakt? Dan kun je de afspraak ook alleen telefonisch annuleren. Heb je de afspraak via de website gemaakt? Dan heb je een bevestigingsmail ontvangen waarin je de afspraak kunt annuleren.

Kosten geboorteaangifte en akte
Soort Kosten
Aangifte geboorte gratis
Afschrift geboorteakte € 16,60

Op welke dag moet je aangifte doen?

Geboren op: Uiterlijk aangifte doen op:
maandag donderdag
dinsdag vrijdag
woensdag maandag
donderdag maandag
vrijdag dinsdag
zaterdag dinsdag
zondag woensdag

Is de derde dag een weekenddag of een feestdag? Dan kun je uiterlijk op de eerste werkdag na het weekend of de feestdag aangifte doen.

Hielprik en gehooronderzoek

De gegevens van je pasgeboren baby sturen we door aan de GGD regio Utrecht. Een medewerker van de GGD komt bij je thuis voor een hielprik en een gehooronderzoek. Is er binnen zeven dagen na de geboorte nog niemand voor de hielprik geweest? Neem dan contact op met het RIVM-kantoor RIVM-DVP West via telefoonnummer 088 689 89 31.

Achternaam kiezen voor je kind

Voor de geboorte van je eerste kind kun je kiezen of jouw kind de achternaam van de moeder of die van de vader of duomoeder krijgt. Vanaf 2024 kun je ook kiezen voor een combinatie van de achternamen van beide ouders. De achternaam die je kiest voor je eerste kind, geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Voor de naamskeuze moeten beide ouders aanwezig zijn.

Overgangsregeling

Als je eerste kind geboren is op (of na) 1 januari 2016 dan kun je gebruik maken van de overgangsregeling. Je hebt het hele jaar 2024 de mogelijkheid alsnog een gecombineerde achternaam te kiezen voor je kind(eren). De gekozen naam geldt voor alle kinderen van dezelfde ouders. Voor de overgangsregeling moet je een afspraak maken met de Burgerlijke Stand. Je kan hiervoor bellen naar (0318) 538 538 tussen 10.00 en 11:00 uur en 14.00 en 15.00 uur.

De leges voor het opmaken van de akte van naamskeuze zijn € 75 voor het eerste kind en € 50 voor ieder volgend kind.

Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over het kiezen van een achternaam voor je kind. 

Naar website Rijksoverheid