Foto Hoofdstraat uit de jaren 60

Gemeentearchief Veenendaal

Het Gemeentearchief van Veenendaal heeft oude spullen en verhalen over Veenendaal. We hebben kranten, aktes, foto's en meer. Ook bewaren we dingen van verschillende Veense organisaties. We zetten al veel op internet, maar als je iets niet digitaal kunt vinden, helpen we je in de studiezaal. Daarvoor moet je wel eerst een afspraak maken via telefoon (0318) 538 538 of e-mail gemeentearchief@veenendaal.nl.

Het begon met veen

De geschiedenis van Veenendaal begint lang geleden met het graven van een kanaal voor turf in de Gelderse Vallei. In de 15e eeuw hebben ze de Bisschop Davidsgrift gemaakt om de turf snel te vervoeren. Maar door oorlog tussen sticht Utrecht en hertogdom Gelre stopte het graven. Na Karel V die in 1543 de baas werd over Gelre, mochten ze weer turf graven. Hierdoor kwamen de eerste huizen in de veenkolonie. Veenendaal groeide en kreeg een kerk en een markt.

Stadsontwikkeling

Er zijn ook andere interessante verhalen over Veenendaal, zoals over oude bedrijven, de Tweede Wereldoorlog en hoe de stad veranderde vanaf de jaren zestig. Benieuwd naar alles? Klik dan op de onderstaande knop om naar de website van het gmeentearchief te gaan.

Naar website gemeentearchief