Subsidie afkoppelen regenwater en vergroenen

Het regent vaker en harder, wat op sommige plekken in Veenendaal wateroverlast veroorzaakt. Een groene tuin en minder regenwater in het riool, door afkoppelen, verminderen deze overlast. Afkoppelen betekent dat je regenwater niet in het riool laat stromen, maar in je tuin of een regenton. Je zaagt je regenpijp af, zodat het schone regenwater op een nuttige manier wordt gebruikt, bijvoorbeeld om je tuin te besproeien.

De gemeente heeft hiervoor een subsidie. Voor advies of vragen over afkoppelen kan je een mail sturen naar onze regenwateradviseur.

Mail naar afkoppelen@veenendaal.nl

Zet in de e-mail je vraag, telefoonnummer, en foto's van de plek die je wilt afkoppelen of vergroenen. De regenwateradviseur neemt contact met je op. Je kunt ook direct bellen met regenwateradviseur Renée Kleijn via 06 48 51 88 93.

Wat zijn de stappen van een aanvraag?

 1. Geldbedrag: de gemeente geeft tot € 350 subsidie voor het afkoppelen van regenwater. Daarnaast kan je tot € 150 subsidie krijgen voor het vergroenen van je tuin
 2. Afspraak maken: wil je meedoen? Maak dan eerst een afspraak via afkoppelen@veenendaal.nl
 3. Formulier invullen: samen met een expert vul je een formulier in
 4. Avalon Advies: een bedrijf genaamd 'Avalon Advies' regelt de subsidie voor de gemeente
 5. Beoordeling en bericht: Avalon bekijkt je aanvraag en stuurt je per post een bericht over het geld op je rekening

Niet-natuurlijke personen, zoals een school, kunnen subsidie aanvragen voor het afkoppelen van regenwater, vervangen van stenen door groen of een leerzame activiteit.

 1. Afspraak maken: bel (0318) 538 538 voor een afspraak
 2. Formulier invullen: vul het aanvraagformulier afkoppelsubsidie niet-natuurlijke personen in
 3. Opsturen: stuur het ingevulde en ondertekende formulier, samen met een foto van de situatie vóór het afkoppelen of vergroenen, naar afkoppelen@veenendaal.nl
 4. Beoordeling: de gemeente bekijkt je aanvraag en maakt het subsidiebedrag over op je rekening
 5. Foto van het resultaat: stuur een foto van de nieuwe situatie als de activiteit klaar is

Hoeveel geld kan je krijgen?

Subsidie afkoppelen

Wil jij ook afkoppelen? Wij geven hiervoor subsidie. Want een simpele manier om te voorkomen dat regenwater van jouw dak het riool ingaat, is afkoppelen. Dit is belangrijk, want zo verdwijnt schoon water niet in het riool en voorkomen we problemen bij hevige regenval. Je kunt maximaal € 350 subsidie per perceel krijgen om af te koppelen. Maak dus een verstandige keuze in wat je wilt regelen met de subsidie.

Bedragen subsidie

Actie Bedrag
Regenpijp doorzagen en regenwater vrij laten afstromen (per zijde van woning) € 50
Ondergronds infiltreren € 350
Aansluiten op gemeentelijk regenwaterriool € 250

Subsidie vergroenen

De gemeente geeft subsidie voor het vergroenen van je tuin of dak. Groen absorbeert warmte en dat is belangrijk omdat onze zomers steeds warmer en droger worden. Je kunt maximaal € 150 subsidie per perceel krijgen om te ontstenen en vergroenen.

Bedragen subsidie

Actie Bedrag
Vergroenen (minimaal 10 m² of 50% van de tuin) € 50
Groen dak (minimaal 5 m²) € 10 per m²
Gevelgroen (per plant) € 15

Actie Maximum subsidie
Alle hierboven genoemde maatregelen (zoals bij inwoners) of een leerzame activiteit € 2.000

Wat is afkoppelen en vergroenen?

Het grootste deel van Veenendaal bestaat uit huizen, bedrijven, straten en stoepen. Als het regent, stroomt het water van daken, stoepen en straten het riool in. Maar wist je dat regenwater schoon is en prima kan worden gebruikt? Afkoppelen betekent dat je ervoor zorgt dat regenwater niet in het riool terechtkomt, maar bijvoorbeeld in je tuin of een regenton.

Afkoppelen is eenvoudig:

 1. Zaag je regenpijp af
 2. Sluit de rioolaansluiting af
 3. Het regenwater zakt nu in de tuin de bodem in, of je kunt het opvangen in een regenton

Vergroenen betekent tegels eruit

Door tegels te vervangen door groen wordt (afgekoppeld) regenwater beter vastgehouden. Hierdoor is er minder kans op wateroverlast. Een groene tuin voelt in de zomer ook koeler aan dan een betegelde tuin.