Subsidie afkoppelen regenwater en vergroenen

Het regent vaker en harder. Dat zorgt op sommige plekken in Veenendaal voor wateroverlast. Een groene tuin en minder regenwater in het riool door afkoppelen, zorgen juist voor minder overlast. De gemeente heeft hiervoor subsidie. Stuur een e-mail aan de regenwateradviseur voor meer informatie. 

Stuur de regenwateradviseurs een e-mail

Wilt u advies of heeft u vragen over afkoppelen van regenwater of het vergroenen van uw perceel? Regenwateradviseurs Lanny Olie en Renée Kleijn beantwoorden al uw vragen. Stuur een e-mail met daarin uw vraag en uw telefoonnummer en bijvoorbeeld foto's van de plek die u wilt afkoppelen of vergroenen. De regenwateradviseurs bellen u terug. U kunt ook rechtstreeks bellen met Lanny Olie via 06 58 07 61 83 of Renée Kleijn via 06 48 51 88 93.

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus plannen de regenwateradviseurs voorlopig geen afspraken om bij u thuis te komen.

Lanny Olie en Renee Kleijn

Scroll de tabel om meer te zien
Hoeveel subsidie kunt u krijgen?
Wie vraagt het aan Maatregel Maximum subsidie
Inwoners vergroenen tuin 50,00 per perceel
  afkoppelen bovengronds 50,00
  ondergronds infiltreren 350,00
  aansluiten op gemeentelijk riool voor regenwater 250,00
  maximale subsidie voor afkoppelen per perceel 350,00
  vergroenen van de tuin 50,00
  groen dak (per perceel; per m2; minimaal 5 m2) 10,00
  gevelgroen (per plant, wortelend in de grond en gehecht aan de muur, evt. met latten) 15,00
  maximale subsidie voor vergroenen 150,00
Niet-natuurlijke personen (bijvoorbeeld stichtingen, verenigingen, scholen)   2.000,00

Wat is afkoppelen en vergroenen

Het grootste deel van Veenendaal bestaat uit huizen, bedrijven, straten en stoepen. Dat betekent dat regenwater dat valt op daken, stoepen, en straten in het riool komt. Dit is zonde. Regenwater is ‘schoon’ water en kan prima gebruikt worden voor bijvoorbeeld het sproeien van de tuin. Als u afkoppelt, komt het regenwater niet meer in het riool, maar in uw tuin.

Afkoppelen is heel eenvoudig:

  • zaag uw regenpijp af
  • dop de rioolaansluiting af
  • het regenwater zakt nu in de tuin de bodem in.

Wat is vergroenen?

Als u tegels vervangt door groen wordt het (afgekoppelde) regenwater beter vastgehouden. Daardoor is er minder kans op wateroverlast. Een groene tuin voelt in een hete zomer ook  minder warm aan dan een betegelde tuin.