Rijbewijs aanvragen en ophalen

U vraagt een rijbewijs aan als u geslaagd bent voor het rijexamen. Of als het rijbewijs dat u nu heeft verloopt. Dit doet u in de gemeente waar u woont. U kunt alleen zelf een rijbewijs aanvragen of verlengen. 

Eerste rijbewijs aanvragen

U kunt uw eerste rijbewijs alleen aanvragen aan de balie in het gemeentehuis. Dit kan alleen op afspraak. Na vijf werkdagen ligt het rijbewijs voor u klaar. 

Afspraak maken rijbewijs

Rijbewijs (online) verlengen of categorie toevoegen 

U kunt een rijbewijs verlengen of een categorie laten toevoegen. Dit kan op twee manieren: online of door een afspraak te maken aan de balie in het gemeentehuis. 

Kijk voor meer informatie over uw rijbewijs online verlengen op de website www.rdw.nl.

 1. Ga naar een RDW-erkende fotograaf of een goedgekeurde fotocabine. Bekijk de RDW-erkende fotograven in uw buurt via www.rdw.nl/particulier/locatiewijzer. Neem het rijbewijs dat u nu heeft mee. De fotograaf heeft het rijbewijsnummer nodig om uw pasfoto en handtekening naar de RDW te versturen. 
 2. Laat een digitale pasfoto maken en zet uw handtekening. Die komen later op uw rijbewijs te staan. 
 3. De fotograaf of fotocabine stuurt uw pasfoto en handtekening beveiligd en digitaal naar de RDW. 
 4. De RDW controleert of uw foto geschikt is. Binnen een paar minuten krijgt u een e-mail waarin staat of u uw rijbewijs online kunt verlengen. 
 5. Vraag uw rijbewijs aan op de website van de RDW, via www.rdw.nl.
 6. Betaal de aanvraag op de website van de RDW via iDEAL. 
 7. U krijgt twee werkdagen na de aanvraag een e-mail van de RDW waarin staat dat uw nieuwe rijbewijs klaar is. 
 8. Haal uw rijbewijs zelf op aan de balie in het gemeentehuis. Dit kan van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur en op donderdag tot 20.00 uur. U hoeft voor het ophalen geen afspraak te maken. Breng het rijbewijs dat u nu heeft mee, deze moet u inleveren. 

 • U heeft een Nederlands rijbewijs. 
 • U staat ingeschreven in de gemeente Veenendaal. 
 • U vraagt een verlenging van uw rijbewijs aan of u laat een categorie toevoegen. Het aanvragen van een eerste rijbewijs kan niet online. Ook bij vermissing van uw rijbewijs moet u een nieuw rijbewijs aanvragen in het gemeentehuis. 
 • U heeft de (eenmalige) ID-check toegevoegd aan de DigD-app. Meer informatie hierover vindt u op de website van DigiD, via www.digid.nl/inlogmethodes.
 • Bij een medische keuring kunt u pas online uw rijbewijs verlengen nadat u goedkeuring van het CBR heeft gekregen. Anders staan niet alle categorieën op uw nieuwe rijbewijs. Meer informatie hierover vindt u op de website van het CBR, via www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/gezondheidsverklaring.htm.
 • De kosten die de fotograaf rekent voor het maken van de pasfoto zijn niet inbegrepen bij de prijs van het rijbewijs. 

Rijbewijs via afspraak

Als u uw rijbewijs niet online wilt verlengen, dan kunt dit laten doen aan de balie in het gemeentehuis. Dit kan alleen op afspraak. Na vijf werkdagen ligt het rijbewijs voor u klaar. 

Afspraak maken rijbewijs

Afspraak annuleren

Lukt het u niet om bij de ingeplande afspraak aanwezig te zijn? Dan moet u de afspraak annuleren. Heeft u de afspraak telefonisch gemaakt? Dan kunt u de afspraak ook alleen telefonisch annuleren. Heeft u de afspraak via de website gemaakt? Dan heeft u een bevestigingsmail ontvangen waarin u de afspraak kunt annuleren.

Kosten rijbewijs aanvragen of vernieuwen
Rijbewijs aanvragen Kosten
Rijbewijs € 48,10
Gezondheidsverklaring (via gemeente) € 41
Spoedaanvraag € 82,20

Meenemen bij aanvraag rijbewijs

 • Eén pasfoto die voldoet aan de eisen van de rijksoverheid. De pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn. U kunt de pasfoto laten maken in fotostudio’s en fotowinkels. Maak zelf een afspraak. Let op: foto's uit een pasfotoautomaat voldoen niet altijd aan alle eisen. U heeft geen pasfoto nodig als u online verlengd via een RDW-erkende fotograaf.
 • Uw oude rijbewijs als u uw rijbewijs wilt vernieuwen of als er een categorie bijkomt.
 • Een geldig paspoort of ID-kaart als u nog geen rijbewijs hebt of als uw rijbewijs is gestolen of kwijt is.
 • Uw pinpas (voor de betaling).

Bent u 17 jaar? Dan heeft u voor rijbewijs B ook een begeleiderspas nodig.

Rijbewijs ophalen

U moet altijd zelf uw rijbewijs komen ophalen aan de balie. Voor het ophalen kunt u iedere werkdag tussen 8.30 en 17.00 uur en op donderdag tot 20.00 uur binnenlopen.

Neem de volgende documenten mee:

 • Uw afhaalbewijs
 • Een legitimatiebewijs zoals uw oude rijbewijs of een paspoort of ID-kaart

Inloggen op overheidswebsites via uw rijbewijs

U kunt vanaf 1 juli uw rijbewijs gebruiken om bijvoorbeeld bij overheidswebsites online in te loggen. Dit is niet verplicht. Binnen 5 werkdagen nadat u uw rijbewijs heeft afgehaald ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Voor vragen over de inlogfunctie kunt u terecht bij DigiD (Contact | DigiD).

Bijzondere aanvragen rijbewijs

Heeft u een buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland? Dan kunt u het rijbewijs in veel gevallen omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Check eerst op de website van het RDW of u het rijbewijs kunt omwisselen. Is dit het geval, maak dan een afspraak via de button hieronder.

Afspraak buitenlands rijbewijs maken

Wilt u uw rijbewijs zo snel mogelijk ontvangen? Doe dan een spoedaanvraag. Als u voor 13.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het rijbewijs meestal de volgende werkdag na 11.00 uur afhalen. Als er een uitzondering is, wordt u aan de balie geïnformeerd. Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag.

Om een spoedaanvraag te doen, belt u naar (0318) 538 538.

In sommige gevallen heeft u een gezondheidsverklaring nodig. In een gezondheidsverklaring beantwoordt u vragen over uw gezondheid. In de volgende situaties moet u eerst de vragenlijst invullen voordat u een (nieuw) rijbewijs kunt aanvragen:

 • U gaat rijexamen doen
 • U vraagt een rijbewijs aan voor vrachtwagen of bus (categorie C of D)
 • Uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag
 • U heeft een medische beperking.

Via het CBR kunt u de vragenlijst invullen. Het CBR beoordeelt met de ingevulde gezondheidsverklaring of u gezond genoeg bent om te rijden. Als u van het CBR een brief krijgt, kunt u uw nieuwe rijbewijs aanvragen.

U kunt een gezondheidsverklaring ook kopen aan de balie van het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak in het gemeentehuis. Let op: als u de gezondheidsverklaring digitaal aanvraagt via het CBR gaat het sneller.

Afspraak gezondheidsverklaring maken

Bent u uw rijbewijs verloren of bent u bang dat het gestolen is? Vraag dan direct een nieuw rijbewijs aan. Wij maken bij de aanvraag uw oude rijbewijs ongeldig. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie

 • Als iemand een rijbewijs vindt en naar het gemeentehuis brengt, sturen wij het op naar de RDW. Dit is volgens de wet verplicht.