Aangifte geboorte

U heeft net een kind gekregen, gefeliciteerd! Geef de geboorte door in de gemeente waar uw kind is geboren. In Veenendaal kunt u uw kind digitaal aangeven. Geboorteaangifte doet u binnen 3 dagen na de bevalling. De geboortedag zelf telt niet mee. De vader of moeder mag aangifte doen.

Online geboorteaangifte doen

Toevoegen bij online geboorteaangifte

  • Kopie van een geldig paspoort of identiteitskaart van de moeder
  • Verklaring van de verloskundige of arts die bij de geboorte aanwezig was

En deze documenten neemt u ook mee als u die heeft:

  • Afschrift van de akte van erkenning ongeboren kind
  • Bij duomoeders: verklaring afgegeven door de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting

Bent u niet getrouwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap en heeft u het kind niet erkend voor de geboorte? Dan moet u een afspraak maken voor de aangifte en deze in het gemeentehuis doen.

Afspraak annuleren

Lukt het u niet om bij de ingeplande afspraak aanwezig te zijn? Dan moet u de afspraak annuleren. Heeft u de afspraak telefonisch gemaakt? Dan kunt u de afspraak ook alleen telefonisch annuleren. Heeft u de afspraak via de website gemaakt? Dan heeft u een bevestigingsmail ontvangen waarin u de afspraak kunt annuleren.

Kosten geboorteaangifte en akte
  Kosten
Aangifte geboorte gratis
Afschrift geboorteakte € 12,90

Op welke dag moet u aangifte doen?

Geboren op: Uiterlijk aangifte doen op:
maandag donderdag
dinsdag vrijdag
woensdag maandag
donderdag maandag
vrijdag dinsdag
zaterdag dinsdag
zondag woensdag

Is de derde dag een weekenddag of een feestdag? Dan kunt u uiterlijk op de eerste werkdag na het weekend of de feestdag aangifte doen.

Waarom binnen 3 dagen aangifte doen?

De gegevens van uw pasgeboren baby stuurt de gemeente door aan de GGD regio Utrecht. Een medewerker van de GGD komt bij u thuis voor een hielprik en een gehooronderzoek. Sommige ziektes zijn al na 10 dagen slecht voor uw baby. Daarom doet de GGD binnen 4 dagen de onderzoeken.

Achternaam kiezen voor uw kind

Voor de geboorte van uw eerste kind kunt u kiezen of uw kind de achternaam van de moeder of die van de vader of duomoeder krijgt. De achternaam die u kiest voor uw eerste kind, geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders.