Paspoort of identiteitskaart aanvragen of verlengen

Je vraagt persoonlijk een paspoort of identiteitskaart aan bij de gemeente. Je maakt hiervoor een afspraak. Kinderen moeten ook zelf meekomen wanneer ze hun identiteitsbewijs aanvragen en ophalen. Na 5 werkdagen kun je het paspoort of de identiteitskaart ophalen in het gemeentehuis.

Maak afspraak reisdocument

 • Vanaf 1 oktober 2021 kun je alleen met een paspoort reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Niet met een ID-kaart.
 • Een paspoort kun je overal in de wereld gebruiken als geldig reisdocument. In de meeste Europese landen is een identiteitskaart geldig. Buiten Europa niet.
 • Kinderen vanaf 12 jaar mogen zelfstandig een ID-kaart aanvragen en ophalen dus zonder toestemming van de ouders. Voor een paspoort werkt dit anders. Vanaf 18 jaar mag je zelfstandig een paspoort aanvragen, zonder toestemming van de ouders. Vanaf 12 jaar mag je het paspoort wel zelf ophalen als het klaar is.
 • De ID-kaart heeft een chip waarmee je kunt inloggen in DigiD.

Wat moet je meenemen bij je aanvraag?

 • Alle reisdocumenten (paspoort en identiteitskaart) die van jou zijn. Het maakt niet uit of ze geldig zijn of verlopen
 • Je rijbewijs als je geen paspoort of identiteitskaart hebt
 • Eén pasfoto die voldoet aan de eisen van de rijksoverheid. De pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn. Je kunt je pasfoto laten maken bij fotostudio’s en fotowinkels. Maak hiervoor zelf een afspraak. Let op: foto's uit een pasfotoautomaat voldoen niet altijd aan alle eisen.
 • Je pinpas (voor de betaling)

Voor kinderen gelden andere regels

Is de aanvraag van de identiteitskaart voor een kind jonger dan 12 jaar? Of is de aanvraag van het paspoort voor een kind tot 18 jaar? Dan geldt het volgende:

 • Komen beide ouders/gezaghebbers mee met het kind? Dan nemen jullie allebei je identiteitsbewijs mee.
 • Komt er 1 ouder/gezaghebber mee? Dan neem je jouw eigen identiteitsbewijs mee. Je hebt ook het originele identiteitsbewijs en een ingevulde toestemmingsverklaring (pdf, 18 KB) nodig van de andere ouder/gezaghebber. Een kopie van het legitimatiebewijs is niet toegestaan
 • Komt de wettelijke voogd mee en ben je geen ouder van het kind? Neem dan je identiteitsbewijs mee en een uittreksel van het gezagsregister.

Spoedaanvraag paspoort of identiteitskaart

Als je voor 13.00 uur een spoedaanvraag doet, kun je het identiteitsbewijs meestal de volgende werkdag na 11.00 uur afhalen. Als er een uitzondering is, hoor je dat aan de balie. Voor een spoedaanvraag betaal je meer dan voor een gewone aanvraag.

Identiteitsbewijs kwijt of gestolen?

 • Als je jouw paspoort of identiteitskaart kwijtraakt, is het verstandig om direct een nieuw identiteitsbewijs aan te vragen. Hierdoor wordt je oude document ongeldig. Je hoeft geen aangifte te doen bij de politie
 • Als iemand een paspoort of identiteitskaart vindt en naar het gemeentehuis brengt, vernietigen wij dit document. Dit is volgens de wet verplicht.

Ophalen paspoort of ID-kaart

Je moet altijd persoonlijk je paspoort of identiteitskaart komen ophalen aan de balie. Heb je een een paspoort of ID-kaart voor een kind aangevraagd? Dan moet je kind meekomen. Voor het ophalen kun je iedere werkdag tussen 8.30 en 17.00 uur en op donderdagen tot 20.00 uur binnenlopen.

Neem de volgende documenten mee:

 • Je afhaalbewijs
 • Je oude paspoort of ID-kaart

Afspraak annuleren

Lukt het je toch niet om bij de ingeplande afspraak aanwezig te zijn? Dan moet je de afspraak annuleren. Heb je de afspraak telefonisch gemaakt? Dan kun je de afspraak ook alleen telefonisch annuleren. Heb je de afspraak via de website gemaakt? Dan heb je een bevestigingsmail ontvangen waarin je de afspraak kunt annuleren.

Vraag je een paspoort of ID-kaart aan omdat je oude kwijt of gestolen is? Dan duurt de afspraak langer omdat we de vermissing registreren.

Kosten paspoort en ID-kaart
Soort identiteitsbewijs Kosten
paspoort (18 jaar en ouder) € 83,80
Identiteitskaart (18 jaar en ouder) € 75,80
paspoort (tot en met 17) € 63,40
identiteitskaart (tot en met 17) € 40,90
extra kosten spoedaanvraag € 57