Digitale veiligheid

Veenendaal als ICT stad in de Foodvalley maakt dat de digitalisering van de samenleving niet alleen landelijk de aandacht heeft, maar dat lokaal de ontwikkelingen nauwgezet gevolgd worden. Digitalisering raakt namelijk overheden, bedrijven, kennisinstellingen, inwoners en bezoekers van onze stad. Het verandert producten en diensten, biedt kansen voor innovatieve samenwerking met partners en vraagt aandacht voor digitale veiligheid.

Traditionele vormen van criminaliteit raken steeds meer verweven met digitale criminaliteit. Voorbeelden hiervan zijn digitale fraude, hacken, illegaal downloaden, aanbieden van illegale prostitutie via internet, digitaal pesten, Ddos- aanvallen en ransomware. Het is mogelijk om door actief zelf actie te ondernemen cybercriminaliteit te voorkomen.

Cybercrime melden

Bij spoed

In het geval van spoed of heterdaad direct naar 112 bellen. 

Meld Misdaad Anoniem

Meld u liever niet bij de Politie of Gemeente? U kunt dan terecht bij Meld Misdaad Anoniem (M.) Dit is het onafhankelijke meldpunt waar u anoniem informatie kunt geven over criminaliteit en misdaad. Uw anonimiteit staat hierbij altijd centraal. U kunt ook bellen naar: 0800 70 00.

Cybercrime voorkomen

Volledige digitale veiligheid is helaas niet te garanderen. U kunt wel de kans zo minimaal mogelijk maken om slachtoffer te worden van cybercrime:

  • Update uw computer zodra deze beschikbaar zijn. 
  • Gebruik een virusscanner, firewall of scriptblocker. 
  • Maak gebruik van een wachtwoordzin. Deze zijn makkelijk te onthouden, maar moeilijk te kraken door criminelen. 
  • Gebruik een twee-stapsverificatie, hierdoor kan een crimineel niet in uw account binnenkomen met alleen een wachtwoord.
  • Klink niet zomaar op een link, controleer deze. 
  • Geef nooit uw inloggegevens aan andere. 
  • Maak regelmatig een back-up van waardevolle bestanden.

Tips om cybercrime te voorkomen

Er zijn gelukkig wel verschillende maatregelen die u kunt treffen om de kans om slachtoffer te worden van digitale criminaliteit zo klein mogelijk te maken:

  • Geef nooit uw inloggegevens af, ook niet als u hiervoor gebeld of gemaild wordt.
  • Stel, twee-stapsverificatie in bij uw social media-accounts en al uw andere accounts. Hierbij wordt dan een verificatiecode naar bijvoorbeeld uw telefoon verstuurd.
  • Klik nooit zomaar op een link.
  • Installeer updates direct wanneer u deze kunt installeren, stel dit niet uit.
  • Gebruik een sterk wachtwoord, zoals een wachtzin. Een sterk wachtwoord bevat minimaal 12 karakters, deze bestaat uit hoofdletters, kleine letters, cijfers, geen volledige woorden en vreemde tekens (zoals: %, *, &, !).
  • Zorg dat u geregeld een back-up maakt van uw (waardevolle) bestanden.

Mocht u toch slachtoffer zijn geworden van digitale criminaliteit, zijn er een aantal maatregelen die u direct kunt nemen: 

  1. Verbreek zo snel mogelijk de internetverbinding 
  2. Informeer een IT- specialist en laat uw apparaat onderzoeken
  3. Zorg voor een back-up van uw apparaat 
  4. Neem direct contact op met uw bank en blokkeer uw eigen bankrekening(en) 
  5. Doe aangifte bij de politie. Elke vorm van internetcriminaliteit is strafbaar en het is dus van belang dat u aangifte doet. Hierdoor krijgt de politie veel informatie en bewijs binnen waardoor de pakkans van criminelen vergroot wordt. U kunt een afspraak maken voor een aangifte via het telefoonnummer: 0900-8844. Daarnaast kunt u gemakkelijk zelf online aangifte doen bij de politie. 

Luister de podcast Digitaal beroofd

Bijna twee miljoen mensen in Nederland worden jaarlijks slachtoffer van digitale beroving. Om ervoor te zorgen dat u niet het volgende slachtoffer bent, heeft de Veiligheidscoalitie Midden-Nederland een podcastserie uitgebracht. Met ‘Digitaal Beroofd’ kruipt u in het hoofd van een slachtoffer en merkt u hoe daders te werk gaan. 

De podcastserie bestaat uit drie afleveringen:

  1. Helpdeskfraude
  2. Afpersing met DDOS (speciaal voor ondernemers/MKB)
  3. Vriend-in-nood-fraude 

In deze afleveringen vertellen echte slachtoffers hun verhaal en ontdekt u de slinkse trucs van cybercriminelen en krijgt u een kijkje achter de schermen bij de politie en het Openbaar Ministerie. Door het luisteren van de podcasts leert u hoe u kunt voorkomen dat u zelf slachtoffer wordt van digitale beroving.

De podcast ‘Digitaal Beroofd’ kunt u luisteren via Spotify, Apple of Google of via de website van de Veiligheidscoalitie.