Trouwen en geregistreerd partnerschap regelen

Jullie willen trouwen of een partnerschap registreren. Wat leuk! Hier lezen jullie alles over het plannen van een bruiloft in Veenendaal. Meld jullie voornemen om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan in de gemeente waar jullie willen trouwen. Willen jullie trouwen in het buitenland? Bekijk de website van de Rijksoverheid.

Datum en trouwlocatie

Wilt u een datum vastleggen voor uw huwelijk of geregistreerd partnerschap? Neem telefonisch contact op met de gemeente. Let op: de wachttijden voor een gratis huwelijk en eenvoudige ceremonie kunnen lang zijn.

U kunt ervoor kiezen om de ceremonie in het gemeentehuis te organiseren. Er zijn 2 zalen beschikbaar. U kunt ook kiezen voor een andere plek in Veenendaal. Bekijk de mogelijkheden.

De melding

Maak eerst telefonisch een afspraak voor uw meldingsgesprek via (0318) 538 538. Tijdens dit telefoongesprek nemen we uw gegevens door en plannen we een afspraak in het gemeentehuis. Het meldingsformulier sturen we u toe. Tussen het meldingsgesprek en uw huwelijk of partnerschapsregistratie mag minimaal 14 dagen en maximaal 1 jaar zitten. De melding is gratis.

Wat u moet meenemen bij de melding:

  • het volledig ingevulde en ondertekende meldingsformulier
  • van beiden een geldig legitimatiebewijs;
  • kopieën van paspoort of identiteitskaart van uw getuigen.

Tijdens het gesprek met de ambtenaar komt aan de orde:

De ceremonie

Gratis trouwen of geregistreerd partnerschap

Deze ceremonie is alleen voor het bruidspaar en de getuigen. Een ambtenaar van de gemeente trouwt u of registreert uw partnerschap. Er is geen ceremonie of toespraak. Gratis trouwen kan op dinsdag en woensdag om 9.00 uur. Er mogen maximaal 6 personen aanwezig zijn (bruidspaar, en maximaal 4 getuigen). Let op: hiervoor is een lange wachttijd. Woont u allebei niet in Veenendaal dan moet u 3 maanden extra wachten.

Als het bruidspaar niet komt op het geplande moment betaalt u administratiekosten.

Eenvoudige ceremonie

Er is alleen het wettelijk gedeelte, zonder ceremonie of toespraken. Er mogen maximaal 10 personen aanwezig zijn (bruidspaar, en acht genodigden waaronder de getuigen). Hierbij is een trouwambtenaar aanwezig, maar die mag u niet zelf kiezen. Deze ceremonie is iedere donderdag om 12.00 en 12.30 uur en duurt 15 minuten.

Volledige ceremonie voor trouwen of geregistreerd partnerschap

Bij deze ceremonie kunt u zelf bepalen hoeveel mensen u uitnodigt en waar u het houdt. U mag op veel plekken in Veenendaal trouwen.

Kosten en trouwtijden
  kosten
Trouwen tussen 9.00 en 17.00 uur € 476,00
Trouwen na 17.00 uur € 714,00
Trouwen op zaterdag € 714,00
Eenvoudige ceremonie € 166,00
Niet komen bij kosteloos huwelijk € 111,00
BABS uit andere gemeente meenemen € 72,60
Getuige van de gemeente € 36,30 (per getuige)
Trouwboekje kunststof € 23,70
Trouwboekje leer € 47,70
Duiven van stichting Buitenzorg € 50,00