Paspoort of identiteitskaart aanvragen of verlengen

Een paspoort of identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente. Dit kan alleen op afspraak. Kinderen moeten ook zelf mee komen bij het aanvragen en ophalen van hun identiteitsbewijs. Na 5 werkdagen kunt u het paspoort of de identiteitskaart ophalen in het gemeentehuis. 

Online afspraak reisdocument

Neem dit mee naar uw aanvraag reisdocument

 • Alle reisdocumenten (paspoort en identiteitskaart) die van u zijn. Het maakt niet uit of ze geldig zijn of verlopen
 • Uw rijbewijs als u geen paspoort of identiteitskaart heeft
 • Eén pasfoto die voldoet aan de eisen van de rijksoverheid. De pasfoto mag maximaal 6 maanden oud zijn. U kunt uw pasfoto laten maken bij fotostudio’s en fotowinkels. Maak hiervoor zelf een afspraak. Let op: foto's uit een pasfotoautomaat voldoen niet altijd aan alle eisen.
 • Uw pinpas (voor de betaling)

Kinderen moeten ook mee naar de afspraak 

Is de aanvraag van de identiteitskaart voor een kind jonger dan 12 jaar? Of is de aanvraag van het paspoort voor een kind tot 18 jaar? Dan geldt het volgende:

 • Komen beide ouders/gezaghebbers mee met het kind? Dan neemt u allebei uw identiteitsbewijs mee.
 • Komt er 1 ouder/gezaghebber mee? Dan neemt u uw eigen identiteitsbewijs mee. U heeft ook het originele identiteitsbewijs en een ingevulde toestemmingsverklaring (pdf, 71 KB)  nodig van de andere ouder/gezaghebber. Een kopie van het legitimatiebewijs is niet toegestaan
 • Komt de wettelijke voogd mee en bent u geen ouder van het kind? Neem dan uw identiteitsbewijs mee en een uittreksel van het gezagsregister.

Spoedaanvraag paspoort of identiteitskaart

Als u voor 13.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het identiteitsbewijs meestal de volgende werkdag na 11.00 uur afhalen. Als er een uitzondering is, wordt u aan de balie geïnformeerd. Voor een spoedaanvraag betaalt u meer dan voor een gewone aanvraag.

Identiteitsbewijs kwijt of gestolen?

 • Als u uw paspoort of identiteitskaart kwijtraakt, is het verstandig om direct een nieuw identiteitsbewijs aan te vragen. Hierdoor wordt uw oude document ongeldig. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie
 • Als iemand een paspoort of identiteitskaart vindt en naar het gemeentehuis brengt, vernietigen wij dit document. Dit is volgens de wet verplicht.

Ophalen paspoort of ID-kaart

U moet altijd zelf uw paspoort of identiteitskaart komen ophalen aan de balie. Heeft u een een paspoort of ID-kaart voor een kind aangevraagd? Dan moet uw kind meekomen. Voor het ophalen kunt u iedere werkdag tussen 8.30 en 17.00 uur en op donderdagen tot 20.00 uur binnenlopen.

Neem de volgende documenten mee:

 • Uw afhaalbewijs
 • Uw oude paspoort of ID-kaart

Afspraak annuleren

Lukt het u niet om bij de ingeplande afspraak aanwezig te zijn? Dan moet u de afspraak annuleren. Heeft u de afspraak telefonisch gemaakt? Dan kunt u de afspraak ook alleen telefonisch annuleren. Heeft u de afspraak via de website gemaakt? Dan heeft u een bevestigingsmail ontvangen waarin u de afspraak kunt annuleren.

Vraagt u een paspoort of ID-kaart aan omdat uw oude kwijt of gestolen is? Dan duurt de afspraak langer omdat we de vermissing registreren.

Verschil paspoort en identiteitskaart

 • Vanaf 1 oktober 2021 kunt u alleen met een paspoort reizen naar het Verenigd Koninkrijk. Niet met een ID-kaart.
 • Een paspoort kunt u overal in de wereld gebruiken als geldig reisdocument. In de meeste Europese landen is een identiteitskaart geldig. Buiten Europa niet.
 • Kinderen vanaf 12 jaar mogen zelfstandig een ID-kaart aanvragen en ophalen dus zonder toestemming van de ouders.
 • De ID-kaart heeft een chip waarmee u kunt inloggen in DigiD.
Tarieven paspoort en ID-kaart
Soort identiteitsbewijs Kosten
Paspoort (18 jaar en ouder) € 77,80
Identiteitskaart (18 jaar en ouder) € 70,30
Paspoort (tot en met 17 jaar) € 58,80
Identiteitskaart (tot en met 17 jaar) € 37,90
Extra kosten spoedaanvraag € 53