Uitkering aanvragen en werk vinden

Heb je geen werk of heb je tijdelijk te weinig geld om van te leven? Woon je in Veenendaal, Rhenen of Renswoude? Dan kun je een melding doen voor een uitkering. Een uitkering is een tijdelijke oplossing. Je moet uiteindelijk weer je eigen geld gaan verdienen.

Inschrijven als werkzoekende en meldformulier uitkering invullen

Schrijf je eerst in als werkzoekende bij het UWV. Dit doe je via werk.nl.

Vul daarna het meldformulier uitkering van de gemeente in.

Invullen meldformulier uitkering

Daarna komen de volgende stappen

  • Je solliciteert iedere week minimaal 5 keer
  • Je solliciteert op betaald werk. Ook als je liever ander werk doet. Of als het werk niet precies past bij jouw ervaring of opleiding
  • Je regelt zelf kinderopvang en vervoer
  • Schrijf je in bij minimaal 5 uitzendbureaus in deze regio
  • Bewaar alle bewijzen van sollicitaties en reacties op jouw sollicitaties. Dat kan bijvoorbeeld een mail zijn van een uitnodiging voor een gesprek of dat jouw sollicitatie is ontvangen. Wij kunnen vragen om die bewijzen

Ben je 27 jaar of ouder?

Je krijgt van ons binnen 1 week een mail. In deze mail staat de uitnodiging voor een voorlichtingsbijeenkomst. Bij deze voorlichtingsbijeenkomst geven wij jou informatie over de verplichtingen die horen bij een uitkering. Ook vertellen wij jou op welke manier je een aanvraag voor een uitkering kunt doen. Woon je samen? Dan kom je samen naar de voorlichtingsbijeenkomst.

Ben je jonger dan 27 jaar?

Je krijgt van ons binnen 1 week een mail. In deze mail staat de uitnodiging voor een voorlichtingsbijeenkomst. Bij deze voorlichtingsbijeenkomst geven wij jou informatie over de verplichtingen die horen bij een uitkering. Woon je samen? Dan kom je samen naar de voorlichtingsbijeenkomst. Je kunt nog geen aanvraag voor een uitkering doen. Voor jongeren tot 27 jaar geldt vanaf jouw melding een zoekperiode van 4 weken naar een opleiding of werk. Je krijgt hierover meer informatie tijdens de bijeenkomst.

Ben je op onze voorlichtingsbijeenkomst geweest? En wil je een uitkering aanvragen? Dan krijg je van ons een mail met daarin een link naar het aanvraagformulier. Op het aanvraagformulier staan vragen over jouw inkomsten, vermogen en schulden. Met deze informatie bepalen wij of je recht hebt op een uitkering. Bij het invullen heb je een DigiD nodig.

Ben je jonger dan 27 jaar? En ben je op onze voorlichtingsbijeenkomst geweest? Dan kun je niet gelijk een uitkering aanvragen. Eerst ga jij op zoek naar een opleiding of werk. Wij noemen dat de zoekperiode van 4 weken.

Video met uitleg

Ben je geboren voor 1 januari 1965? Werd jij na jouw 50ste werkloos? En kreeg je daarna van het UWV een WW-uitkering of een WGA-uitkering? Dan kun je misschien een IOAW-uitkering van ons krijgen.  

  • WW is de afkorting voor Werkloosheidswet
  • WGA is de afkorting voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten
  • IOAW is de afkorting voor Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers

Bij een IOAW-uitkering kijken wij niet naar jouw vermogen. Woon je samen? Dan vragen jullie samen de IOAW-uitkering aan. Let op: alle verplichtingen voor een uitkering gelden ook voor een IOAW-uitkering.

Voor het aanvragen van een IOAW-uitkering vul je eerst het meldformulier uitkering in. Vergeet je ook niet in te schrijven als werkzoekende bij het UWV.

Hulp nodig bij digitale formulieren?

Heb je hulp nodig bij het invullen van het meldformulier? Kom dan langs bij het Ondersteuningspunt Werk en Inkomen. Een medewerker kan je helpen. Bekijk de openingstijd op de pagina Ondersteuningspunt Werk en Inkomen

Voorkom terugbetaling en een boete

Geef je ons de verkeerde informatie? Of vertel je ons niet alles? Dan krijg je misschien een te hoge uitkering. Dan moet je geld terugbetalen. Je kan ook een boete krijgen. Hoe hoog die boete is, hangt af van de hoogte van jouw schuld en jouw persoonlijke situatie. Soms doen wij ook aangifte bij het Openbaar Ministerie (OM).