Uitkering aanvragen en werk vinden

Heeft u geen werk of heeft u tijdelijk te weinig geld om van te leven? Dan kunt u melding voor een bijstandsuitkering doen. Met een bijstandsuitkering heeft u inkomen tot u weer werkt. Let op: ook als u een uitkering aanvraagt, moet u zelf naar werk blijven zoeken.

Stap 1: Inschrijven als werkzoekende, meldformulier bijstand invullen

Schrijf u eerst in als werkzoekende bij het UWV. Vul daarna het meldformulier bijstand van de gemeente in.

Meldformulier bijstand invullen

Dit formulier geldt ook voor uw partner. Bent u geboren vóór 1 januari 1965 en bent u na uw 50e jaar werkloos geworden? Dan kunt u een IOAW-uitkering aanvragen. Vul ook voor IOAW het meldformulier bijstand in.

Stap 2: Wekelijks solliciteren

Vanaf de dag dat u het meldformulier heeft ingevuld gaat u op zoek naar nieuw werk.

  • U solliciteert minimaal 5 keer per week op alle soorten werk van alle niveaus
  • U solliciteert ook op vacatures beneden uw opleidingsniveau of als het werk is waarmee u minder verdient dan in uw vorige baan
  • U regelt zelf alles om werk en/of opleiding mogelijk te maken, zoals kinderopvang en vervoer
  • U schrijft u in op werk.nl en bij minimaal 5 uitzendbureaus.

Bewaar alle documenten van uw zoektocht zoals sollicitatiebrieven, inschrijvingsbewijzen van UWV en uitzendbureaus. Bewaar ook afwijzingen op sollicitaties. Deze documenten neemt u mee naar het werk- en aanvraaggesprek.

Hulp bij solliciteren

Wilt u extra hulp bij solliciteren? U kunt iedere dinsdag van 09.30 uur tot 11.30 uur in het gemeentehuis terecht voor gratis advies van een sollicitatiecoach. De coach helpt bij het opstellen van een helder cv of sollicitatiebrief. En geeft ook tips voor het voeren van sollicitatiegesprekken.

Uitlegfilmpje 'Inlichtingenplicht werk zoeken'

Stap 3: Aanvraagformulier uitkering invullen

Hier is een verschil voor als u jonger of ouder bent dan 27 jaar:

  • Bent u 27 jaar of ouder, dan ontvangt u de week na het insturen van het meldformulier een e-mailbericht. In dit e-mail bericht zit een link naar het Aanvraagformulier uitkering. Via de link kunt u het aanvraagformulier invullen en insturen.
  • Bent u jonger dan 27 jaar, dan moet u de eerste 4 weken zelf naar werk zoeken. Deze periode start op het moment dat u een melding bijstand heeft gedaan. Na deze 4 weken ontvangt u een e-mailbericht met een link naar het Aanvraagformulier uitkering. Woont u samen met een partner en is uw partner ook jonger dan 27? Dan gelden deze voorwaarden ook voor deze persoon.

Stap 4: Indienen aanvraag bijstand

Op het aanvraagformulier staan vragen over inkomsten, bezittingen en schulden. Met deze informatie kan de gemeente vaststellen of u recht heeft op een uitkering. Vul het aanvraagformulier zo snel mogelijk in. Binnen 2 weken moet u het terugsturen aan de gemeente. Bij het invullen heeft u een DigiD nodig.

Bent u jonger dan 27 jaar? Dan sturen wij u na 4 weken een link naar het aanvraagformulier. U heeft dan 2 weken de tijd om de aanvraag aan de gemeente terug te sturen. Jongeren moeten volgens de wet eerst 4 weken zelf naar werk of een studie zoeken. Dit heet de zoekperiode.

Risico op een boete

Informeert u de gemeente niet voldoende of onjuist? Dan kan het zijn dat u een uitkering krijgt toegekend die te hoog is of waar u helemaal geen recht op heeft. U moet dan de teveel betaalde uitkering aan ons terugbetalen en u krijgt een boete. De boete is mogelijk net zo hoog als het bedrag wat u ten onrechte aan uitkering heeft ontvangen met een minimum van € 150,-.