Artist impression van Brouwershof

Brouwerspoort

Smalle, hoge panden, gekleurde gevels, groene pleinen en een slingerende gracht. Het oude beeld van volle parkeerterreinen, achtergevels van winkels en de lege Hollandia Wolfabriek maakt plaats voor de typisch stadse aanblik van Brouwerspoort, het centrumvernieuwingsplan van Veenendaal.

Omdat Veenendaal oog heeft voor haar industrieel verleden, is het niet alleen maar nieuwbouw wat de klok slaat in Brouwerspoort. Authentieke elementen van de Hollandia Wolfabriek zijn onderdeel van De Cultuurfabriek en gebouw Angora. En niet te vergeten Rijkoompje; het voormalige woonhuis dat nu onderdeel is van de Bernard van Kreelpoort. Ook de namen van de straten en gebouwen maken een overduidelijke knipoog naar het verleden van Veenendaal.

Brouwershof

Op parkeerterrein Coornhertpad (tegenover het gemeentehuis) start in het tweede kwartaal van 2019 de bouw van Brouwershof, onderdeel van Brouwerspoort. Het nieuwbouwcomplex Brouwershof telt bijna 100 woningen. Het project biedt een mix van diverse soorten woningen, zoals appartementen, penthouses, herenhuizen en stadswoningen. De woningen hebben een oppervlakte tussen de 55 en 170 vierkante meter.

Lees meer over Brouwershof

Stadspaviljoen

Op basis van door de gemeenteraad vastgestelde criteria heeft het college gekozen voor het plan van Mies Architecten. Het plan ‘Stadspaviljoen’ van Mies Architecten, gemaakt in opdracht van Ingenious Vastgoed, haalde de hoogste score bij de beoordeling en werd ook door de klankbordgroep het best gewaardeerd. Deze klankbordgroep bestaat uit omwonenden, ondernemers, één van de initiatiefnemers Stadsstrand en vertegenwoordigers vanuit de evenementen die worden georganiseerd. De komende periode gaat de ontwikkelaar het schetsplan verder uitwerken. Het is de bedoeling dat er eind 2018 een voorlopig ontwerp ligt. Vervolgens moeten begin 2019 de benodigde vergunningen worden aangevraagd.

Het streven is om na de zomer van 2019 te starten met de bouw van het Stadspaviljoen (een gebouw op palen naast het stadsstrand met horeca beneden en daarboven woningen). Zoveel mogelijk gelijktijdig wordt ook de openbare ruimte aangepakt. Zomer 2020 moet het gehele gebied gereed zijn.

Stadsstrand

Het strand blijft (in gewijzigde vorm) behouden en biedt volop mogelijkheden om te recreëren of een kleinschalig evenement bij te wonen. Ook voor kinderen zijn diverse speelvoorzieningen opgenomen. Een deel van de inrichting is flexibel zodat er genoeg ruimte overblijft voor de organisatie van grotere evenementen.

In september ging het college al akkoord met de plannen voor het Stadsstrand en in november 2018 nam ook de gemeenteraad een positief besluit. Architectenbureau Common Affairs maakte een definitieve inrichting, waarbij gras, strand en spelen terugkomen. Hierbij stond behoud van het succesvolle Stadsstrand voorop. De raad heeft een bedrag van 350.000 euro beschikbaar gesteld voor de uitvoering van het plan.

Partners in het project

Brouwerspoort is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Veenendaal en AM. Het stedenbouwkundig ontwerp is van Jos van Eldonk van Common Affairs en elk deelproject heeft zijn eigen architect.

Naar het overzicht