Taxatieverslag met WOZ-waarde opvragen

In het taxatieverslag staat hoe de gemeente de WOZ-waarde (Wet Waardering Onroerende Zaken) van uw huis of bedrijf heeft bepaald. U kunt dit verslag opvragen via de digitale belastingbalie.

U heeft DigiD nodig van de persoon die de belastingaanslag krijgt om in te loggen.

Wat staat in het taxatieverslag?

  • De kadastrale gegevens en kenmerken van de woning
  • Gegevens van 3 andere woningen, waarmee uw woning is vergeleken. Het gaat om woningen die rond 1 januari 2022 zijn verkocht, met de verkoopprijs van deze woningen.

Hoe bepaalt de gemeente de WOZ-waarde?

Ieder jaar bepaalt de gemeente de WOZ-waarde van uw woning of bedrijf. Daarvoor gebruiken we verkoopprijzen van vergelijkbare panden die rond 1 januari 2022 zijn verkocht. Er wordt rekening gehouden met bijvoorbeeld verschillen in grootte, ligging, onderhoud, bijgebouwen en afwerking. De WOZ-waarde staat op uw aanslag gemeentelijke belastingen.

De WOZ-waarde wordt gebruikt om de hoogte te bepalen van onroerende zaakbelasting (OZB), waterschapsbelasting en eigenwoningforfait.

WOZ-waarde hoger dan vorig jaar

Is uw WOZ-waarde anders dan u had verwacht? Kijk hieronder de video voor een uitleg over WOZ-waarde.

Bezwaar maken tegen WOZ-waarde

U kunt formeel bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Dat kan tot 6 weken na de dagtekening van het aanslagbiljet schriftelijk of digitaal via de Digitale Belastingbalie

Bezwaar maken is altijd gratis. Als u ervoor kiest om het bezwaar door een bedrijf (no-cure no-pay) te laten doen, dan kunt u geconfronteerd worden met kosten als u uw bezwaar bijvoorbeeld intrekt. Dat blijkt namelijk uit meldingen bij Consumentenbond in de afgelopen jaren.