Veilig oud en nieuw

Hoe vieren we oud en nieuw in Veenendaal? Er is geen vuurwerkverbod, maar er zijn wel wat regels om de jaarwisseling feestelijk en veilig te houden voor iedereen. 

Wanneer mag je vuurwerk afsteken?

Vuurwerk afsteken mag alleen op oudejaarsavond (dinsdag 31 december) vanaf 18.00 uur tot woensdag 1 januari 02.00 uur.

Waar meld je vuurwerkoverlast?

Heb je overlast van vuurwerk bel dan de politie op het telefoonnummer 0900 8844(Verwijst naar een telefoonnummer). Dit nummer kan je altijd bellen. De politie kan de melding direct oppakken of doorgeven aan de gemeentelijke toezichthouders (boa’s). Of de melding opgepakt kan worden hangt af van de drukte op dat moment. Je kunt ook digitaal een melding doen. Hiermee gaat wel veel tijd verloren waardoor handhaven geen zin meer heeft.

Er ligt ergens een grote hoeveelheid vuurwerk opgeslagen. Wat doe je?

Meld dit bij de politie via 0900 8844(Verwijst naar een telefoonnummer) of doe anoniem een melding bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 7000(Verwijst naar een telefoonnummer) of via de website van Meld Misdaad Anoniem. Zij zorgen ervoor dat jouw melding bij de politie terechtkomt. Jij blijft als melder onbekend bij de politie. Ga naar www.meldmisdaadanoniem.nl(Verwijst naar een externe website).

Zijn er vuurwerkvrije zones?

Ja, in Veenendaal zijn er drie vuurwerkvrije zones:

  • Dierenkampje Dragonderpark
  • Winkelcentrum Het Ronde Erf
  • Omgeving Hospice Berkenstein, Vondellaan 57

In deze gebieden mag je geen vuurwerk afsteken. Schipper Security houdt hierop toezicht.

Bekijk de kaart Vuurwerkvrije zones op een volledig scherm. Klik dan hier.
Kan je de kaart niet bekijken? Neem dan contact op via veilig@veenendaal.nl(Verwijst naar een e-mailadres)

Veel gestelde vragen

De politie en de boa’s letten de komende tijd extra op vuurwerkoverlast. Wanneer de politie of boa ziet dat jij te vroeg vuurwerk afsteekt, kan je een boete krijgen.

Het meeste vuurwerk bestel je online en haal je op in een winkel. Dat kan dit jaar doen op 28, 30 en 31 december. Op die dagen kun je ook in de winkel vuurwerk kopen. 

Voor ‘klein' vuurwerk moet je minimaal 12 jaar oud zijn. Dit is het type vuurwerk dat het hele jaar door in de winkel verkocht mag worden. Voorbeelden hiervan zijn: sterretjes, ijsfonteinen, knalerwten en trekrotjes. De officiële naam van dit type vuurwerk is categorie F1 consumentenvuurwerk.

Voor ‘groter’ vuurwerk moet je minimaal 16 jaar zijn. Voorbeelden hiervan zijn: cakes, compoundboxen, grondbloemen en fonteintjes. Neem altijd een legitimatiebewijs mee. De officiële naam van dit type vuurwerk is categorie F2 consumentenvuurwerk.

Categorie F3 vuurwerk (knalvuurwerk en vuurpijlen) is sinds 2020 verboden. Je mag dit type vuurwerk ook niet meer afsteken. Categorie F4 vuurwerk mag al helemaal niet afgestoken worden. Dit is namelijk zwaar professioneel vuurwerk. Dit kan dus alleen door vergunninghouders worden afgestoken en daar zijn er niet zoveel meer van in Nederland. 

Sinds 1 december 2020 mogen vuurwerkverkopers en consumenten niet meer in het bezit zijn van sommige vuurwerkproducten. Jij mag deze producten ook niet meer afsteken: 

  • vuurwerk uit de categorie F3, dit staat op de verpakking
  • knalvuurwerk (zoals rotjes)
  • knalstrengen (zoals Chinese matten)
  • losse enkelshotsbuizen (single shots).
  • losse vuurpijlen.

Je mag maximaal 25 kilogram vuurwerk in je bezit hebben.

Iedereen is verantwoordelijk om zo snel mogelijk op 1 januari zijn of haar vuurwerkafval op te ruimen. 

Het is afhankelijk van de drukte bij de politie of zij jouw melding meteen kunnen oppakken. Het is erg lastig om mensen die vuurwerk afsteken te betrappen op het moment van afsteken. Mensen die afsteken kiezen iedere keer een andere plek en zijn vaak direct na het afsteken verdwenen. De politie en boa’s zijn aanwezig in de wijken in Veenendaal. Zij dragen een uniform of gewone kleren om niet op te vallen. Je ziet een agent of boa daarom niet altijd, maar zij doen wat ze kunnen. 

De boa's lopen rond in Veenendaal en helpen de politie om het rustig te houden. Hoor je dat mensen vuurwerk afsteken in een vuurwerkvrije zone? Maak dan een melding bij de politie via 0900 8844(Verwijst naar een telefoonnummer).

Lees de tips om vuurwerkangst bij huisdieren te voorkomen: https://www.dierenarts.nl/vuurwerktips-voor-huisdieren/(Verwijst naar een externe website).

We halen de binnenbakken uit de prullenbakken en sluiten de depodogs af. Zo voorkomen we dat de prullenbakken worden opgeblazen door vuurwerk. Opgeblazen prullenbakken kosten veel geld. Zie je ergens toch vernielingen, zoals een opgeblazen prullenbak of een kapot bankje? Meld dit bij de gemeente via www.veenendaal.nl/melding. Wij doen altijd aangifte bij de politie en proberen de kosten te laten betalen door de daders. Vanaf 2 januari plaatsen we ze weer terug.

In Veenendaal is het verboden om carbid te schieten (APV artikel 2:72C). Als inwoner van Veenendaal kun je wel een ontheffing voor dit verbod aanvragen voor de periode van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Een ontheffing is een officiële toestemming om iets te mogen doen. De ontheffing moet je uiterlijk twee weken voorafgaand aan het carbidschieten aanvragen. Dat is dus nu niet meer mogelijk. Hiermee krijg je toestemming om carbid te schieten. Dit kan door een e-mail te sturen naar omgevingsloket@veenendaal.nl(Verwijst naar een e-mailadres). Vermeld in je aanvraag de locatie, tijden en het aantal aanwezige personen. Carbidschieten mag in Veenendaal alleen buiten de bebouwde kom.