Bomen en onderhoud
Er staan meer dan 31.000 gemeentelijke bomen in Veenendaal. En omdat bomen ontzettend belangrijk zijn besteden we daar ook veel aandacht aan.
Bomen
Bomen zijn goed voor de biodiversiteit, waterhuishouding en het klimaat. Een boom zorgt met haar groen zelfs voor een gelukkig gevoel! Daarnaast vormen bomen een fijne plek voor vogels en insecten om te leven.
Onze bomenploeg werkt volgens een jaarkalender, waar de werkzaamheden op staan die voor onze bomen moeten gebeuren. Elk jaar maken we een ronde langs alle bomen van Veenendaal om te zien hoe ze er bij staan. Op de kalender zetten we werkzaamheden zoals aanplanten, verplanten, boomverzorging en kappen.
Boomverzorging betekent dat we de bomen onderhouden door ze te inspecteren, te snoeien, aanplanten of verplaatsen bij bouwwerkzaamheden en eventuele ziektes bestrijden. Kappen of rooien van bomen valt ook onder boomverzorging, net zoals het water geven aan jonge bomen.
Elk jaar kappen, planten en verplanten wij bomen. Bij onze jaarlijkse inspectieronde treffen we soms bomen aan die helaas ziek zijn geworden of schade hebben opgelopen door een storm of een aanrijding. Een boom kan ook zo oud geworden zijn, waardoor hij gevaar gaat opleveren voor de omgeving. En soms staat een boom op een plek waar gebouwd gaat worden. Dan kijken we of we deze boom kunnen verplanten.
Het hele jaar rond snoeien we onze bomen, om ze in een gewenste vorm te krijgen, om dood hout te verwijderen in verband met de veiligheid en om bomen te ‘verjongen’. Zo stimuleren we bomen om nieuwe takken te vormen.
Van oktober tot en met april planten we nieuwe bomen aan. De bomen zijn dan in de ruststand en kunnen dan goed geplant worden. Het kappen van bomen doen we ook van oktober tot en met april en daarbij houden we ons aan de gedragscode Wet Natuurbescherming, waarbij we bijvoorbeeld (broedende) vogels niet mogen storen.
Op privéterrein in Veenendaal staan ook duizenden bomen, wat wij heel fijn vinden. Elke extra boom brengt zuurstof, voedsel, water en schone lucht met zich mee. Wel willen we graag vragen of inwoners hun eigen bomen, hagen en beplanting op tijd willen snoeien. Dit vanwege de veiligheid op straat én onze mindervalide mede-inwoners die over de stoep gaan.
Geïnteresseerd in wat we nog meer doen voor onze bomen en waar er bijzondere bomen in Veenendaal staan? Ga dan naar www.veenendaal.nl/bomen
Herfstblad
In het najaar kunnen bladeren in combinatie met regen op straat voor gevaarlijke situaties zorgen. Daarom vegen we in de herfst vegen de wegen en trottoirs regelmatig. In wijken met veel bomen proberen we dat elke anderhalve week te doen. In wijken met minder of jonge bomen is dit om de drie weken.
Voor sommige wijken is dit niet voldoende en daarom vragen wij inwoners om de stoep voor hun woning zelf bladvrij te houden. Hiervoor plaatsen wij op ongeveer 85 plekken bladkorven waar de bladeren in kunnen. Ook blad uit eigen tuin kan hierin. De bladkorven blijven tot half december staan.
Hoe vaak ruimen wij blad op:
- In wijken met veel bomen elke 1,5 week
- In wijken met minder bomen om de drie weken
De gemeente bepaalt op basis van ervaring waar de meeste bomen staan en waar het meeste blad valt waar het nodig is om de bladkorven te plaatsen en te verwijderen. Als een locatie bladvrij is, kan het voorkomen dat de bladkorf verplaatst wordt naar een andere locatie waar dit nog niet het geval is.
Wat mag er in?
- De bladkorven zijn alleen bedoeld voor blad.
- Snoeihout en tuinafval uit je eigen tuin mag er dus niet in. Als we bij het legen van de korven constateren dat er toch ander tuinafval in de bladkorven zit, dan verwijderen we de betreffende bladkorf.
Er mag alleen blad in de korven omdat de bladeren duurzaam verwerkt worden tot compost. En dat kan niet als er takken, graszoden en ander tuinafval tussen de bladeren zit.
De gemeente plaatst de bladkorven vooral op plekken waar veel bomen staan. Een bladkorf is gemaakt van een stevig hek en te herkennen aan het bordje "Alleen bladafval".
Als het seizoen begint lees je op www.duurzaamveenendaal.nl/nieuws(Verwijst naar een externe website) de locaties van de bladkorven.
We ruimen gevallen blad in plantsoenen niet op, want door de bladeren te laten liggen komen de voedingstoffen die in de bladeren zitten weer terug in de natuur. Daarnaast gebruiken insecten de bladeren als schuilplaats en egels gebruiken het blad voor hun overwinteringsplaats.