Verstopt riool

De gemeente is verantwoordelijk voor de aanleg, onderhoud en beheer van het riool op gemeentegrond. Op uw eigen terrein bent u zelf verantwoordelijk en moet u het riool op de juiste manier gebruiken. 

Een verstopt riool

Uw riool is verstopt, dat is niet fijn. Als u de verstopping niet eenvoudig kunt oplossen met bijvoorbeeld een ontstopper of zuignap, dan moet u uitzoeken waar de verstopping zit. Dat doet u door het opgraven van het erfgrensputje.  

Ligt het erfgrensputje in gemeentegrond, dan moet u de gemeente bellen (0318) 538 538.

Waar zit het erfgrensputje (ontstoppingsstuk)?

Het erfgrensputje ligt

 • bijna altijd op uw eigen terrein, net voor de overgang naar gemeentelijk terrein;
 • onder de grond op ongeveer 50 tot 80 centimeter diepte;
 • in sommige gevallen in gemeentelijk terrein, zoals bijvoorbeeld het trottoir. 

De afvoerleiding van uw woning tot en met het erfgrensputje is uw eigendom (ook als het erfgrensputje in gemeentelijke grond ligt).Vanaf het putje tot aan het hoofdriool is de leiding van de gemeente.

Kunt u het putje niet vinden? 

De ligging van het putje staat vaak op de bouwtekening van uw woning. Heeft u geen bouwtekening, neem dan contact op met de gemeente (0318) 538 538. Zij hebben in de meeste gevallen een kopie.

Als uit de bouwtekening blijkt dat het putje in gemeentegrond ligt, zoals bijvoorbeeld het trottoir, bel dan de gemeente. Ga nooit zelf in gemeentegrond graven. Dit is niet veilig en kan gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid.

Erfgrensputje op eigen terrein opgegraven en dan?

Open het deksel van het erfgrensputje en kijk of er water in staat. 

 1. Staat het putje vol met water, dan zit de verstopping in het gemeentelijk riool. Neem direct contact op met de gemeente via (0318) 538 538. Dat kan ook buiten kantooruren.
 2. Staat het erfgrensputje leeg, dan zit de verstopping in uw deel van de riolering. U verhelpt zelf de verstopping (of een ontstoppingsbedrijf doet dat). De kosten zijn voor uw eigen rekening.

Let op! Als de verstopping in het gemeentelijk riool zit, wil dat niet zeggen dat de verstopping in dat deel veroorzaakt is. Dit zal, vanwege de aansprakelijkheid, door de gemeente nader onderzocht worden. 

Aansprakelijkheid

De gemeente is aansprakelijk wanneer:

 1. het gemeentelijk riool kapot is door bijvoorbeeld wortels die door het riool groeien, verzakkingen of scheuren;
 2. u, door de onder punt 1 genoemde oorzaken, schade heeft aan uw eigendom(men).

De gemeente verhelpt op haar kosten de verstopping. Als u de gemeente aansprakelijk stelt voor schade aan uw eigendo(men), dan kunt u misschien een schadevergoeding krijgen.   

De bewoner is aansprakelijk wanneer:

 1. het gemeentelijke riool niet kapot is, maar de verstopping in het gemeentelijk riool is ontstaan door foutief gebruik van het riool, zoals bijvoorbeeld doekjes die u doorgespoeld heeft.

De gemeente verhelpt de verstopping en verhaalt de kosten op u. 

Welke kosten krijgt u vergoed van de gemeente?

Wanneer u een bedrijf inschakelt om onderzoek te doen naar de verstopping en deze constateert:

 • na opgraving van het erfgrenspuntje en
 • eventueel cameraonderzoek

dat de verstopping

 • in het gemeentelijke riool zit en 
 • niet door u veroorzaakt is,

dan vergoedt de gemeente uit coulance de onderzoekskosten.

Welke kosten krijgt u niet vergoed van de gemeente?

Wanneer u zelf een bedrijf inschakelt en deze de verstopping laat verhelpen, betaalt u de kosten altijd zelf. Achteraf kunt u niets verhalen op de gemeente omdat:

 • als u de afvoer laat doorspuiten, is het niet meer te bewijzen waar de verstopping zat en hoe deze is veroorzaakt.  
 • als u de afvoer laat reinigen met een roterende ontstoppingsveer, is het niet meer te bewijzen waar de verstopping zat. Een verstopping kan namelijk vooruitgeduwd worden.

Als het ontstoppingsbedrijf constateert dat de verstopping in het gemeentelijk riool zit, moet deze de werkzaamheden direct stoppen en de gemeente bellen (0318) 538 538. De gemeente verhelpt de verstopping dan zo snel mogelijk.

Let op voor malafide rioolontstoppingsbedrijven!

Deze zijn zeer actief en staan vaak bovenin de digitale zoekmachines. Dit soort bedrijven brengen veel geld in rekening per meter ontstoppingsveer. Ze zeggen dan dat ze 20 tot 30 meter veer gebruikt hebben; de verstopping dan zeker in het gemeentelijk riool zit; de gemeente de factuur dan wel vergoedt. Trap hier niet in. De gemeente vergoedt deze kosten niet!