Energietoeslag

Alarm:

Energietoeslag dubbel uitbetaald

In de week van 13 juni is aan een aantal inwoners uit Veenendaal en Renswoude de energietoeslag per ongeluk tweemaal uitbetaald. Maandag 13 en donderdag 16 juni zijn deze toeslagen uitbetaald.

Inwoners die deze toeslag dubbel hebben ontvangen, hebben hierover een brief gehad.

In deze brief staat dat u wordt verzocht de te veel uitbetaalde 800 euro voor 1 augustus terug te betalen aan de gemeente.

Dit zijn de gegevens die u nodig heeft om het bedrag terug te betalen: 

 • Gemeente Veenendaal afdeling W&I 
 • IBAN: NL77BNGH0285162284 

Vermeld hierbij het kenmerk: Energietoeslag  

Onze excuses voor dit ongemak.

Informatie:

Nog geen uitbetaling energietoeslag ontvangen?

De uitbetaling van de energietoeslag duurt maximaal twee maanden na aanvraag. U ontvangt geen bevestiging via de e-mail van uw aanvraag. Wij kunnen jammer genoeg niet inzien wat de huidige status is van uw aanvraag. Daarvoor kunt u contact opnemen met bureau minimaregelingen.

Bureau minimaregelingen is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag op 033 30 35 460 tussen:

 • 09.00 - 12.00 uur
 • 13.00 - 15.00 uur

Hou rekening met lange wachttijden bij bureau minimaregeleningen door de hoge drukte.

Informatie:

Energietoeslag misschien verhoogd

Premier Rutte heeft 5 juli tegen de Tweede Kamer gezegd dat er serieus gekeken wordt naar de verhoging van de energietoeslag van 800 euro naar 1300 euro. Op 7 juli heeft Minister Schouten bevestigd dat de energietoeslag definitief wordt verhoogd. De gemeente gaat de komende weken onderzoeken op welke manier en wanneer de extra energietoeslag van € 500,- overgemaakt of aangevraagd kan worden. Zodra hier meer duidelijkheid over is zullen we u hierover informeren.

Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u een bedrag van 800 euro krijgen om uw hoge energiekosten te betalen. Vooral aardgas en elektriciteit zijn duurder geworden. De landelijke overheid betaalt deze energietoeslag. 

Hoe krijgt u dit bedrag van 800 euro?

 • Had u op 1 maart 2022 recht op een bijstandsuitkering? Dan heeft u de energietoeslag ontvangen. Het maakt niet uit met wie u een huishouden deelt. U hoeft de de energietoeslag niet terug te betalen. De vergoeding is een gift. 
 • Krijgt u geen bijstand, maar u heeft wel een Veenendaalpas? Vraag het geld dan aan via Veenendaalpas.nl. Het geld staat met maximaal 6 weken op uw rekening.
 • Heeft u nog geen Veenendaalpas maar heeft u wel een laag inkomen? Ga dan naar Veenendaalpas.nl om uw Veenendaalpas aan te vragen.
 • Wilt u geen Veenendaalpas? Ga dan naar GezondVerzekerd.nl om te zien of u recht heeft op de energietoeslag en om een aanvraag te doen.
 • Heeft u geen recht op de Veenendaalpas omdat uw inkomen of vermogen te hoog is? Ga dan naar GezondVerzekerd.nl om te zien of u recht heeft op de energietoeslag en om een aanvraag te doen.
 • Heeft u geen recht op de Veenendaalpas omdat uw inkomen te hoog is maar zijn uw energiekosten minimaal € 110,- per maand hoger dan vorig jaar? Stuur dan onderstaande gegevens naar ons op. Dan vertellen wij u of het zin heeft om een aanvraag te doen voor Individuele bijzondere bijstand bij de gemeente. 
  • Wilt u onderstaande gegevens mailen naar veenendaal@minimaregelingen.nl
   • Of u alleenstaand, samenwonend of alleenstaand ouder bent;
   • De hoogte van uw netto inkomen per maand;
   • De hoogte van uw vermogen;
   • Hoogte van uw laatste jaarafrekening van de energienota;
   • Hoogte van uw huidige maandbedrag aan uw energiemaatschappij.
  • U hoeft geen bewijsstukken mee te sturen.
 • Bent u student? Bent u jonger dan 30 jaar en heeft u recht op studiefinanciering? Dan heeft u geen recht op de energietoeslag. Een uitzondering hierop zijn studenten die een zelfstandige woonruimte hebben. Studenten met een zelfstandige woonruimte kunnen op GezondVerzekerd.nl zien of ze recht hebben op de energietoeslag en om hem meteen aan te vragen.

Cadeaubonnen energiebesparende maatregelen

Heeft u in april een brief van ons gehad dat u recht heeft op de energietoeslag? Dan heeft u daarin kunnen lezen dat u voor 1 juni een cadeaubon voor energiebesparende maatregelen zou ontvangen. Hier is vertraging in ontstaan. De gemeente wil namelijk in verband met privacy zo zorgvuldig mogelijk omgaan met uw gegevens. Het bedrijf dat dit voor ons verzorgt, heeft meer tijd nodig om de cadeaubonnen te verzenden.

Wanneer dan wel?

De cadeaubonnen worden uiterlijk eind juli uitbetaald. We gaan zo zorgvuldig mogelijk om met uw gegevens en dat kost meer tijd dan verwacht.

Wat krijgt u?

U krijgt een winkeltegoed voor het aanschaffen van kleine energiebesparende maatregelen, zoals brievenbusborstels, radiatorfolie, LED lampen, waterbesparende douchekoppen, etc. U kunt er geen andere bouwmarktproducten mee afrekenen, deze aankopen zijn geblokkeerd.