School voor Oekraïense kinderen gestart

Kinderen die vanuit Oekraïne naar Veenendaal zijn gekomen, kunnen sinds kort ook naar school toe. Jonge kinderen die in groep 1 en groep 2 zitten, gaan naar regulier Nederlands onderwijs. Voor kinderen vanaf de leeftijd van 5,5 jaar (groep 3) is er een speciale taalschool opgezet: Pimpelmees.   

De Dr. C. Steenblokschool in Veenendaal heeft lokalen voor de Pimpelmees beschikbaar gesteld, waardoor beide scholen nu buren zijn. De Pimpelmees valt onder het bestuur van Wereldkidz. Zij zijn al langere tijd verantwoordelijk voor alle nieuwkomersvoorziening in de gemeente. 

Wennen in het begin

Op dit moment krijgen er 34 Oekraïense kinderen les bij de Pimpelmees. Zij zijn verdeeld over 3 klassen. Van deze kinderen worden er 19 in Veenendaal opgevangen in een gemeentelijke opvanglocatie of gastgezin. De andere 15 kinderen komen uit gastgezinnen in Renswoude. De kinderen zijn tussen de 5,5 en 12 jaar oud. In de eerste periode mochten de kinderen vooral even wennen aan hun nieuwe school. Er werd gezorgd dat ze weer structuur krijgen in hun dagelijks leven, na alles wat ze hebben meegemaakt. 

Elke dag les

Op dit moment krijgen de Oekraïense kinderen elke dag les. Vooral taal en rekenen staan op het programma. Vanaf begin mei kregen de kinderen in de ochtend les en waren er in de middag sport- en cultuuractiviteiten. Vanaf eind mei krijgen de leerlingen hele dagen les.  

Doe-boek

Voor de leerlingen is er een speciaal doe-boek in het Oekraïens ontwikkeld door Monique Claes. De school gebruikt het boekje om met de kinderen over de oorlog te praten. De kinderen kunnen tekenen en hun verhaal kwijt in het boekje. Dit wordt gedaan in hun eigen tempo en op hun eigen niveau.  

Bezoek burgemeester en wethouder

Burgemeester Gert-Jan Kats en wethouder Marco Verloop brachten vrijdag 3 juni een bezoek aan de Pimpelmees om te horen hoe het met de kinderen gaat.