College bezoekt en ontvangt Oekraïense gasten

De burgemeester en wethouders van Veenendaal hebben vorige week drie van de vier opvanglocaties voor mensen uit Oekraïne bezocht. En er was een bijeenkomst voor gastgezinnen en hun Oekraïense gasten in het gemeentehuis. Alle bijeenkomsten stonden in het teken van ontmoeten, ervaringen uitwisselen en informatie delen.

Bezoek opvanglocaties

Op 16 mei bezocht burgemeester Gert-Jan Kats samen met de commissaris van de Koning Hans Oosters de opvanglocatie aan de Kerkewijk. Vorige week werd de burgemeester samen met wethouders, de gemeentesecretaris en een aantal betrokken medewerkers van de gemeente, hartelijk ontvangen bij de andere opvanglocaties aan de Kaardenbol, Huzarenpad en Nieuweweg. De bewoners van deze locaties vertelden over de oorlog in hun land en waarom ze naar Nederland gevlucht zijn. Ze zijn erg dankbaar voor hun tijdelijke verblijf in Veenendaal en hebben hun weg al goed gevonden.

Gastgezinnen

In Veenendaal zijn ook circa 30 gastgezinnen. Zij hebben hun huis opgesteld voor mensen uit Oekraïne en geven hen een tijdelijk thuis in hun eigen huis. Tijdens deze bijeenkomst dankte burgemeester Kats deze betrokken inwoners voor hun hulp. Ook werd gesproken over wat dit voor hen betekent en waarbij hulp en ondersteuning gewenst is. Tegelijkertijd spraken wethouder Dylan Lochtenberg en gemeentesecretaris Sjoukje Deelstra met de Oekraïense gasten. Ook zij deelden hun ervaringen met de oorlog en over het leven in Veenendaal. Ook hier was het mooi om te constateren dat de mensen zich thuis voelen in Veenendaal. En dat meerdere al werk hebben of naar school gaan. Er zijn zelfs een paar gasten die een festival aan het organiseren zijn voor iedereen in Veenendaal. Dit zal plaatsvinden in september en staat in het teken van het ontdekken van de Oekraïense cultuur.

De burgemeester en wethouders hebben door deze bezoeken en bijeenkomsten een beter beeld gekregen van hoe het gaat met de Oekraïense gasten in de stad en de gastgezinnen die hen onderdak bieden. Het geeft voor iedereen energie om ook de komende periode, zolang de oorlog duurt, hen een tijdelijk, veilig onderkomen te bieden in Veenendaal.