Hulp voor Oekraïne

Door de verschrikkelijke aanvallen van Rusland op Oekraïne vluchten veel mensen dit land uit. Veel Oekraïners, voornamelijk vrouwen en kinderen, worden opgevangen in omringende landen zoals Polen, Moldavië en Hongarije. Daarnaast verwachten we ook dat er vluchtelingen naar Nederland komen.

Het college van burgemeester en wethouders is ook bezorgd over de situatie en treft voorbereidingen voor eventuele opvang binnen de gemeente. 

Het kabinet heeft landelijk 2 locaties voor opvang van vluchtelingen aangewezen. Zo is er in Ede (Harskamp) en in Ter Apel ruimte om vluchtelingen op te vangen. Een hostel in Amsterdam Zuidoost dient sinds dinsdag als de eerste speciale opvanglocatie waar Oekraïense vluchtelingen voor een paar dagen terecht kunnen. Het is onduidelijk hoeveel vluchtelingen naar Nederland komen.

In de Veiligheidsregio Utrecht wordt afgesproken hoe we in onze regio voor goede opvang kunnen zorgen. In Veenendaal onderzoeken we welke opvangmogelijkheden in onze gemeente beschikbaar zijn. Verschillende partijen hebben al opvang aangeboden. Wij bereiden ons voor om direct te kunnen helpen met de coördinatie en opvang van Oekraïense vluchtelingen.