Veelgestelde vragen over de noodopvang van vluchtelingen in Veenendaal

Sinds 8 augustus vangt Veenendaal tijdelijk een groep vluchtelingen op in het voormalige hoofdkantoor van BelCompany aan de Wageningselaan 2. 

Op deze pagina staan veelgestelde vragen en antwoorden over de noodopvang voor vluchtelingen in Veenendaal.

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Stuur dan een mail aan noodopvang@veenendaal.nl. Wij proberen uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden. U kunt ook kijken op de pagina veelgestelde vragen van de Veiligheidsregio Utrecht of Vluchtelingenwerk Nederland.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Het gaat om een groep van ongeveer 150 personen.  

Er is nog steeds veel vraag naar tijdelijke noodlocaties voor de opvang van mensen die vluchten voor oorlog, geweld of armoede. De situatie bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is heel erg en kan zo niet doorgaan. De landelijke overheid doet dan ook opnieuw dringend beroep op gemeenten en veiligheidsregio's om nog meer crisisnoodopvangplekken klaar te maken. In Veenendaal nemen we daarom onze verantwoordelijkheid en bieden we tijdelijk aan nog meer mensen een plek in het voormalig hoofdkantoor van BelCompany aan de Wageningselaan. 

Het gaat om mensen uit verschillende landen en gaat het zowel om gezinnen als alleenreizenden, jong en oud, mannen en vrouwen.

De vluchtelingen worden opgevangen in het voormalige hoofdkantoor van BelCompany aan de Wageningselaan 2 in Veenendaal. 

De gemeente Veenendaal is geen voorstander van noodopvang in sporthallen. De kantoorvleugel aan de Wageningselaan 2 was leeg en direct beschikbaar.

De noodopvang is tot april 2023.  

De landelijke overheid maakt nu extra aanmeldcentra klaar op andere plekken in Nederland. Zodra deze in gebruik zijn gaan de mensen daar heen. Een deel van de mensen is daarnaast in afwachting van het verdere verloop van hun asielprocedure en stroomt mogelijk door naar een asielzoekerscentrum.  

Het aanmeldcentrum in Ter Apel is overvol. Dat komt bijvoorbeeld door een tekort aan huizen voor statushouders. Dat zijn mensen die in Nederland mogen blijven. Zij blijven dus langer in een opvangcentrum. Daardoor is er te weinig plek voor nieuwe vluchtelingen en zijn er per direct tijdelijke crisisnoodopvanglocaties nodig. De landelijke overheid maakt op dit moment extra aanmeldcentra op andere plekken in Nederland. Deze moeten begin januari klaar zijn. 

De meest actuele informatie over de crisisnoodopvang vindt u op deze website. Als u nog vragen heeft die hier niet bij staan, stuur dan een mail naar noodopvang@veenendaal.nl

Het gaat om tijdelijke noodopvang. Langdurige begeleiding is dan ook niet nodig. We bekijken wel welke activiteiten we overdag kunnen aanbieden. Dit doen we in overleg met vrijwilligersorganisaties en lokale organisaties en verenigingen.

Op de noodopvanglocatie is altijd behoefte aan vrijwilligers. Bijvoorbeeld voor sport- of spelactiviteiten met de vluchtelingen. Wilt u helpen? Stuur dan een mail naar noodopvang@veenendaal.nl. Zet in de mail uw naam en telefoonnummer en het soort hulp dat u wilt bieden. Wij nemen dan contact met u op.  

Er is vooral behoefte aan mannenkleding. Denk aan ondergoed, sokken, slippers en schoenen. Maar ook kleding voor koudere dagen, zoals broeken en truien. Daarnaast zijn producten voor persoonlijke hygiëne welkom. Bijvoorbeeld deodorant en nagelknippers. Verder is er behoefte aan tweedehands elektronica, zoals laptops of smartphones. Heeft u kleding of andere producten beschikbaar, stuur dan een mail naar noodopvang@veenendaal.nl. Zet in de mail uw naam en telefoonnummer en wat voor spullen u wilt geven. Wij nemen dan contact met u op.  

Er is 24 uur per dag toezicht op de locatie aanwezig. 

Samen met lokale bedrijven en vrijwilligers bieden we de vluchtelingen verschillende activiteiten aan. Zo kunnen ze bijvoorbeeld dagelijks sporten, worden er voor de kinderen verschillende activiteiten georganiseerd en leren vluchtelingen de Nederlandse taal door de taallessen gegeven door vrijwilligers. De kinderen die leerplichtig zijn, gaan zo snel mogelijk naar school. 

De mensen die in de opvang verblijven, mogen zich vrij bewegen en krijgen geen beperkingen opgelegd. 

Het COA organiseert de gezondheidszorg. Dit doen zij via de GezondheidsZorg Asielzoekers (GZA). Via de GZA kunnen vluchtelingen contact opnemen met centraal georganiseerde zorgaanbieders. Dit zijn andere zorgaanbieders dan de aanbieders uit Veenendaal.  

De gemeente stelt de locatie beschikbaar. Ook zijn wij verantwoordelijk voor de communicatie. Bijvoorbeeld het informeren van de bewoners en ondernemers rondom de locatie. Ook zijn we het aanspreekpunt voor mensen die willen helpen. Samen met de VRU zorgen we ervoor dat het gebouw klaargemaakt wordt om mensen te kunnen opvangen. 

Direct omwonenden en omliggende bedrijven zijn per brief geïnformeerd over de opvang van vluchtelingen op de locatie aan de Wageningselaan. 

Nee. Oekraïense vluchtelingen mogen voor een periode van 1 jaar in Nederland verblijven zonder zogeheten verblijfstitel. Dit betekent dat zij niet eerst opgevangen hoeven worden in het opvangcentrum in Ter Apel. De vluchtelingen die we tijdelijk opvangen aan de Wageningselaan 2 zijn de mensen waarvoor in Ter Apel momenteel geen plek is.