Veelgestelde vragen over de noodopvang van vluchtelingen in Veenendaal

Sinds 8 augustus vangt Veenendaal tijdelijk een groep vluchtelingen op in het voormalige hoofdkantoor van BelCompany aan de Wageningselaan 2. 

Op deze pagina staan veelgestelde vragen en antwoorden over de noodopvang voor vluchtelingen in Veenendaal.

Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Stuur dan een mail aan noodopvang@veenendaal.nl. Wij proberen uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden. U kunt ook kijken op de pagina veelgestelde vragen van de Veiligheidsregio Utrecht of Vluchtelingenwerk Nederland.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Vanaf maandag 8 augustus.

Er is groep van 72 personen.

Het gaat om mensen uit verschillende landen en gaat het zowel om gezinnen als alleenreizenden, jong en oud, mannen en vrouwen.

De vluchtelingen worden opgevangen in het voormalige hoofdkantoor van BelCompany aan de Wageningselaan 2 in Veenendaal. 

De gemeente Veenendaal is geen voorstander van noodopvang in sporthallen. De kantoorvleugel aan de Wageningselaan 2 was leeg en direct beschikbaar.

De noodopvang is tot 1 oktober 2022.

Een deel van de mensen is in afwachting van het verdere verloop van hun asielprocedure en stroomt mogelijk door naar een asielzoekerscentrum. Het kan ook zijn dat er mensen doorreizen naar een volgende noodopvanglocatie.

Het aanmeldcentrum in Ter Apel is overvol. Er is te weinig plek voor nieuwe vluchtelingen. Per direct zijn tijdelijke crisisnoodopvanglocaties nodig. Op verzoek van de landelijke overheid en Veiligheidsregio Utrecht vangen we in Veenendaal vluchtelingen op.

Het Rijk werkt aan de realisatie van een extra opvangcentrum. Deze moet per 1 oktober 2022 beschikbaar zijn.

De meest actuele informatie over de crisisnoodopvang vindt u op deze website. Als u nog vragen heeft die hier niet bij staan, stuur dan een mail naar noodopvang@veenendaal.nl

Het gaat om tijdelijke noodopvang. Langdurige begeleiding is dan ook niet nodig. We bekijken wel welke activiteiten we overdag kunnen aanbieden. Dit doen we in overleg met vrijwilligersorganisaties en lokale organisaties en verenigingen.

We weten nu nog niet welke hulp de vluchtelingen kunnen gebruiken. Wilt u graag helpen? Stuur dan een mail naar noodopvang@veenendaal.nl. Zet in de mail uw naam en telefoonnummer en het soort hulp dat u wilt bieden. Wij nemen contact met u op zodra wij weten welke hulp nodig is,

We weten nog niet aan wat voor kleding behoefte is. Heeft u kleding, stuur dan een mail naar noodopvang@veenendaal.nl. Wij nemen contact met u op zodra we weten aan welke kleding behoefte is. 

Er is 24 uur per dag toezicht op de locatie aanwezig. 

We bekijken welke activiteiten we overdag aan kunnen bieden. Dit doen we in overleg met vrijwilligersorganisaties, lokale organisaties en verenigingen. 

De mensen die in de opvang verblijven, mogen zich vrij bewegen en krijgen geen beperkingen opgelegd. 

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) organiseert de gezondheidszorg. Dit doen zij via GezondheidsZorg Asielzoekers (GZA). Zij volgen hierin ook de landelijke coronarichtlijnen.  

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) organiseert de gezondheidszorg. Zij volgen hierin ook de landelijke coronarichtlijnen.  

Het COA organiseert de gezondheidszorg. Dit doen zij via de GezondheidsZorg Asielzoekers (GZA). Via de GZA kunnen vluchtelingen contact opnemen met centraal georganiseerde zorgaanbieders. Dit zijn andere zorgaanbieders dan de aanbieders uit Veenendaal.  

De gemeente stelt de locatie beschikbaar. Ook zijn wij verantwoordelijk voor de communicatie. Bijvoorbeeld het informeren van de bewoners en ondernemers rondom de locatie. Ook zijn we het aanspreekpunt voor mensen die willen helpen. Samen met de VRU zorgen we ervoor dat het gebouw klaargemaakt wordt om mensen te kunnen opvangen. 

Direct omwonenden en omliggende bedrijven zijn per brief geïnformeerd over de opvang van vluchtelingen op de locatie aan de Wageningselaan. 

Nee. Oekraïense vluchtelingen mogen voor een periode van 1 jaar in Nederland verblijven zonder zogeheten verblijfstitel. Dit betekent dat zij niet eerst opgevangen hoeven worden in het opvangcentrum in Ter Apel. De vluchtelingen die we tijdelijk opvangen aan de Wageningselaan 2 zijn de mensen waarvoor in Ter Apel momenteel geen plek is.