Toespraak burgemeester Gert-Jan Kats bij nieuwjaarsontmoeting
Categorieën
Burgemeester Gert-Jan Kats hield een toespraak bij de Nieuwjaarsontmoeting op 6 januari 2025. Lees hieronder zijn hele toespraak.
Goedenavond allemaal,
Hartelijk welkom bij deze Nieuwjaarsontmoeting.
Opnieuw is deze bijeenkomst georganiseerd onder de vlag van DitisVeenendaal. Hierbij werken Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal, Winkelstad Veenendaal, cultuursector, sportsector, woonsector, regionaal bureau toerisme en de gemeente samen aan de promotie van onze mooie stad! Mooi dat we dit samen doen. Kenmerkend ook voor Veenendaal: samen zaken aanpakken. Ieder jaar als ik de balans opmaak richting het einde van het jaar komen dezelfde woorden naar voren: ‘dynamiek en bedrijvigheid’. Veenendaal is een plaats van samenwerken, schouders eronder en doorgaan. Dat zit in de volksaard.
Afgelopen periode was het mijn beurt om de balans op te maken: deze week is het precies 6 jaar geleden dat ik geïnstalleerd werd als jullie burgemeester. Ik ben dankbaar. Dankbaar voor deze jaren van samenwerking, dankbaar voor de groei en ontwikkeling van Veenendaal in deze jaren en dankbaar voor het vertrouwen van de gemeenteraad om te door te gaan in een tweede termijn.
Veel tijd om stil te staan is er niet, en ook dat is eigenlijk heel Veens: we gaan weer over tot de orde van de dag en stropen de mouwen op voor wat komt.
Toch is 2025 bij uitstek een jaar om terug te kijken, om te overdenken en herdenken. Dit jaar is het 80 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. We staan dit jaar op meerdere momenten stil bij vrede en vrijheid. Het is goed dat we dit doen en de situatie in de wereld laat ons eens te meer zien hoe waardevol vrede is en dat vrijheid verre van vanzelfsprekend is. Vrijheid is een werkwoord.
Dank gaat uit naar alle hierbij betrokken vrijwilligers, Stichting Oranjedag Veenendaal, Maak Veenendaal, DitisVeenendaal, Historische Vereniging Oud Veenendaal en iedereen die zich inzet om verhalen te delen en herinneringen levend te houden. Via tal van activiteiten op verschillende plekken in de stad herdenken en vieren we. Dat is nodig. Juist nu.
Vrijheid en verantwoordelijkheid worden vaak terecht in één adem genoemd. De vraag aan ons allemaal is: wat kun jij doen voor vrede dichtbij huis? Hoe kunnen we bijdragen aan een vreedzame, inclusieve en tolerante samenleving? In Veenendaal is er gelukkig veel sociale samenhang. Of het nu gaat om kerken en moskeeën, sportclubs, vrijwilligersorganisaties of de culturele sector, vanuit allerlei verschillende invalshoeken dragen Veenendalers bij aan verbinding dichtbij.
Op die samenhang ben ik, zijn we trots! Tegelijk moeten we ook daaraan blijven werken. De sleutel ligt wat mij betreft in elkaar zien. Als mens.
Wereldwijd maar ook door landelijke politici en bestuurders worden groepen tegen elkaar opgezet en uitgespeeld. Dat heeft ook lokaal effecten. Polarisatie ligt op de loer. Ik wil dat we daar doorheen breken. Verbinding maken en onderling contact versterken. Ondanks uiteenlopende meningen of verschil van opvattingen. Als je een mening hebt, ga met de ander in gesprek en kijk of het klopt wat je denkt. Verdiep je in de persoon achter de mening, in de achtergrond waartegen iets gezegd wordt. En laten we vooral samen-leven.
Dat is wat Veenendaal zo sterk heeft gemaakt, met een oud woord: ‘saamhorigheid’. We doen de dingen hier samen. Dat moet ook wel, want de lat ligt altijd hoog. We zijn een innovatieve, ambitieuze en ondernemende gemeente.
Samenwerken doen we lokaal, regionaal, binnen Regio FoodValley en in de provincie Utrecht. Met ondernemers, met partners in de stad, met inwoners en verenigingsleven.
Ook samenwerken begint bij elkaar zien, verbinding maken. Je eigen belang even opzijzetten en oprecht geïnteresseerd zijn in de plannen van de ander. Om vervolgens samen tot oplossingen te komen die je mogelijk alleen niet had verzonnen.
Ik vind het mooi om te zien hoe ondernemers in Veenendaal steeds weer nieuwe wegen vinden. Hoe samenwerkingen ontstaan, hoe innovaties en ambities steeds tot nieuwe kansen leiden.
Natuurlijk zijn er ook uitdagingen. En in veel gevallen zijn de uitdagingen van ondernemers de uitdagingen van Veenendaal als geheel. De krappe arbeidsmarkt, drukte op het stroomnet, duurzaamheid, allerlei ruimtelijke vraagstukken, behouden van een bruisende binnenstad met regionale aantrekkingskracht. De dynamiek is in Veenendaal altijd hoog. Afgelopen jaar verwelkomden we onze 70.000ste inwoner. Groei van het aantal inwoners is geen doel op zichzelf maar een resultaat van dat het ons wél lukt om woningen te bouwen. Onze groei levert vraagstukken op voor mobiliteit, voldoende betaalbare woningen, de kwaliteit van voorzieningen. Tegelijk laten we ons niet verrassen. We pakken de regie. Ondanks verminderde financiële ruimte blijven we investeren in de toekomst van Veenendaal. In woningen voor verschillende doelgroepen, in zorg en ondersteuning, in verduurzaming en vergroening, maar ook in sport en cultuur.
Ik zei het al: Veense ondernemers hebben een mentaliteit van schouders eronder, mouwen opstropen en elkaar helpen. Wij vinden het in Veenendaal daarom heel normaal dat we een professioneel georganiseerde ondernemersvereniging hebben met ruim 900 leden, maar we behoren daarmee landelijk tot de absolute top. Het is goed ons dit te realiseren. Samenwerken aan heldere doelen vormt de basis voor dit succes. En reclamebelasting maakt het mogelijk om met elkaar te investeren. Bijvoorbeeld in pandbewaking en het schoon, heel en veilig houden van bedrijventerreinen. Maar ook door samen te werken aan toekomstbestendige en duurzame bedrijventerreinen.
In deze ambities blijven we elkaar als gemeente en ondernemers vinden. Natuurlijk zijn we het heus niet altijd met elkaar eens, maar de manier waarop we als gemeente en ondernemers samen optrekken is bijzonder waardevol.
Dat blijven we doen. En ik zei al: we blijven investeren in de toekomst van Veenendaal. Dat betekent onder meer oog hebben voor volgende generaties en kijken hoe we hen in Veenendaal kunnen houden. Vaak ligt een sleutel daarvoor bij werk. De Jongeren Bedrijven Dagen zijn daarom ontzettend waardevol. De BOV en de Veense middelbare scholen laten leerlingen zien en ervaren welke functies er allemaal zijn in het bedrijfsleven. Dat is in korte tijd uitgegroeid tot een belangrijk hulpmiddel bij de studiekeuze. Ook hier gaat het weer om de ander zien, luisteren naar elkaar en slimme verbindingen leggen.
Als het gaat om verbinding in de samenleving dan zie ik in cultureel Veenendaal een belangrijke motor. Onder de paraplu van het culturele platform MAAK Veenendaal ontstaat steeds meer verbinding tussen culturele instellingen, verenigingen en initiatieven. Dat werpt zijn vruchten af, zo bleek wel tijdens de aftrap van het culturele seizoen in 2024. Een typisch Veenendaalse traditie als Lampegietersavond heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een gloednieuw meerdaags evenement: de Lampegietersdagen. En dan heb ik het nog niet over Koningsdag, Festival Zand, Sinterklaas en nog veel meer activiteiten in Veenendaal die floreren omdat mensen samen de schouders eronder zetten. Dat soort samenwerking smaakt naar meer. En wil je weten wat voor mooie activiteiten er allemaal plaatsvinden in Veenendaal? Daarvoor ontwikkelt de uitagenda van Ditisveenendaal zich steeds meer tot dé plek waar iedere Veenendaler terecht kan voor meer informatie over al het moois dat Veenendaal te bieden heeft.
Ook op sportief gebied is Veenendaal letterlijk en figuurlijk in beweging. Zoveel sporters, amateurs en professionals, die Veenendaal sportief op de kaart zetten. Afgelopen zaterdagavond was het Veense Sportgala. Zowel in de breedtesport als in de topsport zien we Veenendalers buitengewoon presteren. Die sporters zijn niet alleen bij hun sportvereniging om sportieve prestaties neerzetten, maar ontmoeten ook hun vrienden zodat de clubs sociale waarde creëren. Sport verbindt. We voelen gezamenlijke trots als de wielerkoers Veenendaal-Veenendaal weer door onze straten snelt. Bovendien is het een evenement waar enerzijds topprestaties worden geleverd door de wielrenners, en tegelijk enorm veel Veenendalers in touw zijn als vrijwilliger om dit prachtige evenement mogelijk te maken. Met elkaar de schouders eronder en ieders talenten en kwaliteiten benutten.
Daarmee ben ik terug bij de strekking van mijn verhaal: er zit enorme kracht in de Veense samenleving. Mijn oproep aan jullie allen is daarom: blijf elkaar in 2025 zien als mens, luister naar elkaars verhalen en laten we vanuit daar de dingen samendoen.
Met elkaar maken we Veenendaal.
Van harte wens ik iedereen een mooi, gelukkig, gezond en gezegend 2025 toe!
Wil je elke twee weken automatisch het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.