Stemmen voor de Europees Parlementsverkiezing

Categorie├źn

  • Verkiezingen

We mogen op donderdag 6 juni 2024 weer naar de stembus. Dit keer voor het Europees Parlement. Dit is een organisatie met verschillende afdelingen met allemaal hun eigen taak. Er zijn mensen die nieuwe wetten en regels bedenken. Mensen die bepalen waar het geld heen gaat. En er zijn mensen die controleren of alle landen zich wel aan de regels houden.

In totaal worden er 705 mensen gekozen voor het Europees Parlement. Welke mensen dit zijn, dat bepalen de inwoners van de 27 landen die meedoen aan de Europese Unie (EU). Namens Nederland worden er 31 mensen gekozen. Hoe meer inwoners een land heeft, hoe meer mensen er gekozen kunnen worden.

Stemmen tijdens de Europese Verkiezingen

Woon je in Nederland en heb je de nationaliteit van een ander land dat meedoet aan de Europese Unie? Dan mag je kiezen in welk land je gaat stemmen: in Nederland of in het EU-land van jouw nationaliteit.

Stemmen in Nederland

Heb je de nationaliteit van een ander land dat meedoet aan de Europese Unie? En wil je stemmen in Nederland? Meld dit dan bij ons. Dit doe je door een formulier in te vullen. Dit formulier vind je op de pagina Verkiezing Europees Parlement