Maatregelen nodig om geldzaken op orde te houden

Categorie├źn

  • Gemeenteraad

In 2026 krijgen wij minder geld van de landelijke overheid. Dat betekent dat er minder geld binnenkomt bij de gemeente. Daarom moeten we maatregelen nemen. Alleen dan houden we onze geldzaken op orde.

Minder geld uitgeven en zorgen voor meer inkomen

Samen met inwoners en ondernemers bedachten we hoe we minder geld kunnen uitgeven. Dat kan bijvoorbeeld door dingen op een andere manier te organiseren zodat ze minder geld kosten. Maar ook door dingen die minder dringend zijn uit te stellen. Ook bekeken we hoe we ervoor kunnen zorgen dat er meer geld binnenkomt. Dat kan bijvoorbeeld door belastingen te verhogen of de prijzen van een bouwvergunning, paspoort of rijbewijs.

Gemeenteraad beslist waar het geld naar toe gaat

Al deze maatregelen zijn meegenomen bij het maken van de kadernota. In de kadernota staat welke plannen er de komende jaren zijn en hoe die betaald worden. Het gaat dus vooral over belangrijke keuzes en eventuele nieuwe richtingen. De kadernota is daarom ook de basis voor de volgende begroting.

Onderdelen van de kadernota

1. De cijfers

Als we niets doen, komen we de komende jaren bijna 17 miljoen euro tekort. Met de maatregelen die we nu voorstellen wordt het tekort minder. Namelijk 2 miljoen euro. De gemeente moet aan het einde van het jaar laten zien dat we alles wat we moeten en willen doen, kunnen betalen. Omdat we nog niet weten hoeveel geld we krijgen van de landelijke overheid, kan het zijn dat er meer maatregelen nodig zijn om onze geldzaken op orde te houden. Als we uiteindelijk meer geld krijgen dan verwacht, kan het zijn dat sommige maatregelen niet nodig zijn.
We weten nog niet hoeveel geld we krijgen van de landelijke overheid. Het kan zijn dat er meer maatregelen nodig zijn om onze geldzaken op orde te houden. Het kan ook zijn dat sommige maatregelen niet nodig zijn. Dat is het geval wanneer we meer geld krijgen van de landelijke overheid dan verwacht.

2. Noodzakelijke uitgaven

Sommige dingen moeten we verplicht doen. Denk aan het aanleggen van wegen of zorgen voor schoolgebouwen. Dit noem je wettelijk verplichte taken van de gemeente. We moeten daar geld aan uitgeven en kunnen er niet voor kiezen dit niet of later te doen.

3. Maatregelen om geldzaken op orde te houden

Deze maatregelen zijn samen met inwoners en ondernemers bedacht. Deze maatregelen zijn terug te vinden in de kadernota.

De gemeenteraad beslist waar het geld naartoe gaat

De gemeenteraad beslist waar de komende 3 jaar het geld naartoe gaat en hoeveel geld dat is. De raad neemt hier in juli een besluit over. Daarna wordt de begroting gemaakt. In de begroting staat hoe we alles gaan betalen.