Dodenherdenking 4 mei

Categorie├źn

  • Samenleving

Op zaterdag 4 mei vindt Dodenherdenking in Veenendaal plaats bij het Monument voor de Gevallenen op het Stationsplein. Het programma begint om 19.30 uur.

Wat betekent Dodenherdenking?

Ieder jaar herdenkt Nederland op 4 mei de slachtoffers van oorlogen, waaronder die van de Tweede Wereldoorlog. Dit heet Dodenherdenking.

De Tweede Wereldoorlog in Nederland

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Nederland tussen 1940 en 1945 bezet door Duitsland. In die periode zijn meer dan 100.000 Nederlandse Joden opgepakt en vermoord.

Verzet tegen de Duitsers werd hard bestraft. Als ze erachter kwamen dat iemand in het verzet zat, werd diegene vaak gevangen gezet, gemarteld of vermoord.

Op 5 mei 1945 kwam er een einde aan de bezetting. Duitsland gaf zich over nadat soldaten uit bevriende landen Nederland hielpen. Daarom vieren we ieder jaar op 5 mei Bevrijdingsdag.

2 minuten stilte tijdens Dodenherdenking

De avond van 4 mei houdt iedereen in Nederland om 20.00 uur 2 minuten stilte voor slachtoffers van oorlogen. We herdenken tijdens die 2 minuten de Joodse Nederlanders en anderen die vermoord zijn tijdens de oorlog.

Ook is de stilte om respect te laten zien voor de mensen die vochten voor de vrijheid van Nederland. En om stil te staan bij mensen die nu nog te maken hebben met oorlog en geweld.