Stemmen in Nederland of EU-land

Woon je in Nederland en heb je de nationaliteit van een ander land dat meedoet aan de Europese Unie (EU)? Dan mag je kiezen in welk land je gaat stemmen: in Nederland of in het EU-land van jouw nationaliteit. 

Stemmen in Nederland 

Heb je de nationaliteit van een ander land dat meedoet aan de Europese Unie? En wil je stemmen in Nederland? Meld je dan bij ons aan. Dit doe je door het Nederlandstalige formulier ‘Model Y32 (pdf, 563 KB)’ in te vullen. Vul het formulier in met blokletters. Mail het formulier daarna met een kopie van jouw identiteitsbewijs (ID-kaart, paspoort of rijbewijs) naar bs@veenendaal.nl. Of stuur het op naar: 

  • Gemeente Veenendaal 
    T.a.v. Burgerlijke Stand 
    Postbus 1100, 3900 BC  Veenendaal 

Het formulier moet op zijn laatst op 23 april 2024 door ons zijn ontvangen. Maximaal 14 dagen voor de verkiezing wordt een stempas bezorgd op jouw adres. Daarmee mag je in Nederland stemmen bij de verkiezing van de leden van het Europees Parlement. 

Stemmen in het EU-land van jouw nationaliteit 

Ben je al eerder aangemeld in Nederland voor de verkiezing van de leden van het Europees Parlement, maar wil je nu stemmen in het land van jouw nationaliteit? Neem dan contact met ons op om jouw eerdere aanmelding in te trekken. Stuur daarvoor een e-mail naar bs@veenendaal.nl of bel naar (0318) 538 538.

Dubbel stemmen is strafbaar

Je mag maar één keer stemmen bij de verkiezing van de leden van het Europees Parlement. Je stemt in Nederland óf in het EU-land van jouw nationaliteit. Dubbel stemmen wordt bestraft met een gevangenisstraf van maximaal een maand of een boete.