Verkiezingen voor de gemeenteraad

Uw stem is belangrijk. Hiermee kiest u op 16 maart wie u graag in de gemeenteraad ziet. Maar wat houden deze verkiezingen in, waar stemt u voor en wat doet de gemeenteraad eigenlijk?

Wat doet de gemeenteraad?

De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan in de gemeente. De leden van de gemeenteraad (raadsleden) nemen alle beslissingen die voor de gemeente belangrijk zijn. Bijvoorbeeld over onderwijs, nieuwbouw of de hoogte van de belastingen. U bepaalt met uw stem welke persoon u in de gemeenteraad wilt. De kandidaten met de meeste stemmen komen als raadslid in de gemeenteraad. Met uw stem kunt u dus invloed uitoefenen op wat er in Veenendaal gebeurt.

Wie mag stemmen?

Iedereen met Nederlandse nationaliteit die in Veenendaal woont mag stemmen vanaf 18 jaar. Ook als u EU-burger bent en minimaal vijf jaar in Nederland woont, mag u stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Op wie gaat u stemmen?

U mag zelf weten op wie u stemt, misschien weet u al op wie u gaat stemmen. Als u dat nog niet weet kunt u de websites van de partijen bezoeken of een stemhulp invullen.

Stemhulp

Vanaf 19 februari kunt u de stemhulp invullen van MijnStem. Deze test geeft u een beeld van welke partijen het beste aansluiten bij uw idee├źn.