Overvallen en straatroof

Een overval is een ernstig misdrijf waarbij door middel van (dreiging) met geweld een diefstal wordt gepleegd in bijvoorbeeld een woning of winkel. De gemeente Veenendaal neemt samen met andere partners zoals, politie of brancheorganisaties maatregelen om het aantal overvallen verder terug te dringen. Ook bij straatroven probeert de overheid het aantal straatroven terug te dringen. 

Een straatroof of overval heeft gevolgen voor het slachtoffer. De psychische, lichamelijke en materiële schade is vaak groot. Daarnaast kan het een groot effect hebben op het veiligheidsgevoel in de omgeving. 

Melden overval of straatroof

Bij spoed

Moet er met spoed een ambulance, brandweer of politie komen? Bel dan naar 112! 

Politie

Voor hulp van de politie, bijvoorbeeld bij overlast van baldadige buurtkinderen, kunt u 0900 – 88 44 bellen.

Meld Misdaad Anoniem

Meld u liever niet bij de Politie? U kunt dan terecht bij Meld Misdaad Anoniem (M.) Dit is het onafhankelijke meldpunt waar u anoniem informatie kunt geven over criminaliteit en misdaad. Uw anonimiteit staat hierbij altijd centraal. U kunt ook bellen naar: 0800 70 00.

Straatroof voorkomen 

U kunt zelf een aantal stappen ondernemen om op staart beroofd te worden. Wees voorzichtig met het gebruik van een mobiele telefoon op straat. Hou bij het bellen altijd de omgeving in de gaten wanneer u mobiel belt. 

  • Berg waardevolle spullen niet op één plek bij elkaar op.
  • Bewaar geld zo dicht mogelijk op uw lichaam, bijvoorbeeld in een afgesloten binnenzak.
  • Draag uw tas aan de voorzijde van uw lichaam.
  • Wees altijd alert op uw omgeving, ook tijdens het bellen of het sturen van een bericht.
  • Pin zo mogelijk overdag en waar mogelijk bij een pinautomaat in een bank.
  • Ga tijdens het pinnen nooit in op hulp van vreemden.
  • Spreekt een onbekende u aan? Wees op uw hoede: een ‘collega’ van deze persoon kan toeslaan terwijl u wordt afgeleid. 
  • Noteer het IMEI nummer van uw telefoon. Dit vergroot de kans dat uw toestel terug gevonden wordt. 

Bent u getuige van een straatroof of ziet u iets verdachts? Bel direct het alarmnummer 112.

Maatregelen tegen een overval 

Als ondernemer kunt u de risico op een overval te verkleinen door de volgende maatregelen te treffen:

  • Investeer in het opleiden en trainen van uw personeel zodat zij waakzaam zijn bij een overval. En zij minder kans lopen op eventueel letsel. Dit kan door een fysieke training of een e-learning module. Op de website van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid leest u meer over bedrijfsovervallen. 
  • Neem maatregelen om uw bedrijf zo onaantrekkelijke mogelijk te maken voor een dader. Installeer bijvoorbeeld kwalitatief goede camera’s. Of zorg ervoor dat er zo min mogelijk geld aanwezig is. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid heeft een preventiewijzer met een overzicht aan maatregelen.

Doe altijd aangifte!

De politie doet er alles aan om straatrovers op te sporen en te arresteren. Bent u slachtoffer? Doe altijd aangifte! Via telefoonnummer 0900-8844 spreekt u af hoe, wanneer en waar u de aangifte kunt doen. Uw informatie geeft de politie een beter beeld van deze criminaliteitsvorm. Zo kunnen wij deze weer beter bestrijden.