High impact crimes

High Impact Crimes (HIC) zijn delicten met een impact op de maatschappij, slachtoffer en de omgeving. Voorbeelden van HIC zijn: woninginbraak, overvallen, straatroof, zakkenrollerij en geweld. Deze ingrijpende gebeurtenissen hebben vaak gevolgen voor het veiligheidsgevoel. De gemeente en politie werken samen om de HIC te voorkomen. Hiervoor is uw hulp ook nodig! 

Bij spoed

Moet er met spoed een ambulance, brandweer of politie komen? Bel dan naar 112! 

Politie

Voor hulp van de politie, bijvoorbeeld bij overlast van baldadige buurtkinderen, kunt u 0900 – 88 44 bellen.

Meld Misdaad Anoniem

Meld u liever niet bij de Politie? U kunt dan terecht bij Meld Misdaad Anoniem (M.) Dit is het onafhankelijke meldpunt waar u anoniem informatie kunt geven over criminaliteit en misdaad. Uw anonimiteit staat hierbij altijd centraal. U kunt ook bellen naar: 0800 70 00.

High Impact Crimes kunnen gedeeltelijk voorkomen worden. Hiervoor zijn verschillende middelen die inzetbaar zijn: 

Mobiel alarmsysteem

Gaat u op vakantie? Dan kunt u tijdens de periode dat u weg bent een gratis mobiel alarmsysteem lenen in uw vakantieperiode. Het Alarmsysteem is draadloos en signaleert bewegingen. Als de bewegingsmelder iets signaleert, komt een stille melding binnen bij Schipper Security. Een surveillant gaat richting de woning en alarmeert de politie.

Mobiel alarmsysteem lenen

PKVW

Het Politiekeurmerk Veilig Woning certificaat ontvangt u als uw huis aan een aantal eisen voor veiligheid voldoet. De Gemeente Veenendaal geeft een vergoeding van €49,- per certificaat. 

Meer over PKVW certificaat

Whatsapp Buurtpreventie

Door middel van een WhatsApp buurtpreventiegroep kunnen buurtbewoners elkaar snel op de hoogte brengen van een verdachte situatie of inbraak. In Veenendaal zijn al veel WhatsApp buurtpreventiegroepen. Op de kaart kunt u zien of een groep in uw buurt zit. U kunt hier zich voor aanmelden of een buurtpreventiegroep starten. 

Meedoen aan Whatsapp Buurtpreventie

Burgernet

Werk samen aan de veiligheid in uw buurt met de politie en gemeente. Hoe meer mensen aan Burgernet deelnemen, hoe groter de kans dat een verdacht of vermist persoon wordt opgespoord. U krijgt via Burgernet een sms om in uw buurt uit te kijken naar een persoon of voertuig. Ziet of hoort u iets? Dan kunt u rechtstreeks gratis bellen met de meldkamer via 0800-0011!

Meer over Burgernet