Update 8-5-2020: bericht van burgemeester Gert-Jan Kats

Beste Veenendalers,

De eerste week van mei is ieder jaar bijzonder. Op 4 mei herdenken we diegenen die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven. En op 5 mei vieren we de bevrijding en staan we stil bij de vrijheid die wij in Nederland mogen genieten. Dit jaar was alles anders. Geen massale fysieke herdenking of viering, maar vanuit huis. Dat voelde best een beetje vreemd. 
Toch was ik erg blij dat we samen met de Stichting Oranjedag Veenendaal een mooie lokale herdenkingsplechtigheid konden organiseren. Fijn om te zien dat het veel mensen aansprak. De film is duizenden keren bekeken en we kregen vele enthousiaste berichten. Mooi dat we digitaal met elkaar verbonden blijven. 

Afgelopen dinsdag kondigden het Kabinet een nieuwe fase aan in onze strijd tegen het Coronavirus. We gaan langzaam, stapje-voor-stapje de opbouwfase in. Daarbij blijft voorzichtigheid geboden. Uitgangspunt is en blijft dat we zoveel als mogelijk thuis werken. Dat we als we naar buiten gaan 1,5 meter afstand bewaren. Drukte vermijden. Dat we thuis blijven bij verkoudheidsverschijnselen. En vaak onze handen wassen. 
Vanaf 11 mei gaan we de eerste fase in van het stappenplan. Dit plan geeft ons weer een beetje zicht op de toekomst en perspectief voor onder andere (horeca)ondernemers, de cultuursector, (sport)verenigingen en het onderwijs. 
Het is ook fijn dat het bezoek aan verpleegtehuizen weer opgestart wordt. Ik stuurde de bewoners van de verpleegtehuizen in Veenendaal deze week een kaartje om hen een hart onder de riem te steken. Maar bezoek van hun dierbaren is de grootste beloning voor weken geen contact of contact op afstand. 

We zijn er helaas nog niet. Minister-President Rutte benadrukte dat we mede zelf in de hand hebben of en wanneer we de volgende stappen kunnen zetten. We moeten de geldende maatregelen blijven opvolgen om te voorkomen dat er weer een piek in besmettingen of zelfs het verlies van mensenlevens ontstaat. Ik vraag aan jullie geduld en beheersing. Dat is zwaar, maar ik reken op jullie!
Waar nu veel maatregelen door handhaving werden gecontroleerd en zo nodig afgedwongen, ligt de verantwoordelijkheid van deze fase vooral bij de samenleving, bij jullie, zelf. Neem je verantwoordelijkheid!

Ik wil ook graag een oproep doen aan iedereen in Veenendaal. Nu we door de opbouw langzaam meer buitenshuis zijn, wordt het houden van 1,5 meter afstand steeds belangrijker. Net als het vermijden van drukke plekken. Houd je daar aan! Dus ook voor het stoplicht op het fietspad. In de winkels. In het Stadspark. Op het schoolplein. Bij je vaste hangplek. En bij het elkaar passeren op straat. Respecteer elkaars ruimte! Wees coulant naar elkaar! We doen dat al weken erg goed. Dat maakt mij trots. Houd dat vol!

Beste Veenendalers, een leven in Veenendaal na corona komt steeds dichterbij. Dat bereiken we alleen als we de maatregelen blijven opvolgen. Nogmaals, dat doe je niet alleen voor jezelf of de mensen om jou heen, maar vooral voor onze kwetsbare medemensen. Voor de mensen in de zorg die onder zware druk hun werk verrichten. Voor iedereen die een inkomen mist door de crisis waarin we leven. En voor velen die op wat voor manier dan ook getroffen worden. 
Let een beetje op elkaar! En neem de maatregelen serieus!

Hartelijke groet,
Gert-Jan Kats

Naar overzicht