Update 22-04-2020: Bemoedigende brief van de burgemeester

Portret burgemeester Gert-Jan Kats

Beste Veenendalers,

Al ruim 5 weken is onze wereld veel kleiner dan we gewend zijn. Zijn we beperkt in de dingen die we kunnen doen en de mensen die we kunnen zien. En wordt van ons verwacht dat we zoveel als mogelijk thuis zitten. Dat is best zwaar. Ik mis het praatje met jullie als ik boodschappen doe. De fysieke vergaderingen met het college en de gemeenteraad. De contacten face-to-face met ondernemers, het bezoekje aan het theater of de bibliotheek, het sporten, de kerkgang en het dagje uit met familie en vrienden. En gewoon het ‘normale’ leven. Heel trots ben ik op alle initiatieven om het ‘leven in Coronatijd’ te verlichten!

Ik heb enorm veel waardering en respect voor jullie. In Veenendaal houden we ons, op een paar kleine incidenten na, uitstekend aan de maatregelen. Ik zei het eerder: het maakt van ons allemaal een held, want we redden er mensenlevens mee. Op deze manier beschermen we onze kwetsbare medemens en geven we het virus geen kans om zich snel te verspreiden.

Rond 23 april begint de Ramadan. Een belangrijke vastenmaand voor iedereen vanuit de Moslimgemeenschap. Juist tijdens de Ramadan is elkaar ontmoeten en het samen delen erg belangrijk. Dit jaar zal dit door het coronavirus anders zijn. De moskeeën zijn gesloten en samen het vasten doorbreken zit er ook niet in. 
Ik vraag jullie allemaal om de gezamenlijke iftarmaaltijd na zonsondergang thuis met het eigen gezin te gebruiken. Ik weet, dat is niet altijd makkelijk, maar het is echt noodzakelijk. Delen en met elkaar in verbinding staan is niet afhankelijk van fysiek persoonlijk contact, dat kan op vele manieren. Ook in digitale verbondenheid kunnen mooie wensen worden gewisseld. 
Ik wens jullie allemaal Ramadan Moebarak.

Ook Koningsdag en 4 en 5 mei krijgen dit jaar een andere invulling. Alle evenementen zijn in ieder geval tot 1 september afgelast, dus dit heeft gevolgen voor de festiviteiten op 27 april en 5 mei en voor de viering van 75 jaar vrijheid. 
Voor Koningsdag is landelijk een alternatief programma samengesteld onder de naam: Woningsdag.
Dodenherdenking vieren we dit jaar niet massaal bij ons herdenkingsmonument aan het Stationsplein, daarom ook hier de oproep: blijf thuis op 4 mei. In samenwerking met de Stichting Oranjedag Veenendaal zenden we een lokale herdenking uit. Via alle middelen die ons ter beschikking staan kun je deze herdenking online meemaken, zoals op onze website www.veenendaal.nl. Dat doen wij op 4 mei vlak voor de Nationale Dodenherdenking. Ik hoop dat je kijkt, zodat we twee minuten stilstaan en denken aan iedereen die zijn leven heeft gegeven voor onze vrijheid. Ook nu, of misschien wel juist nu wij in onze bewegingsvrijheid zijn beperkt. 

Beste Veenendalers, houd nog even vol! We zijn er nog niet, maar denken al wel na over een leven in Veenendaal na corona. Houd ook dan de goede dingen vast. 
Let op elkaar, met gepaste afstand; mogelijk via digitale verbondenheid. 
Ik reken op jullie!

Gert-Jan Kats
Burgemeester

Naar overzicht